IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
06:35 | 7 март 2014
Обновен: 04:45 | 25 юни 2022

15% е разликата в заплащането на мъжете и жените у нас

15% е разликата в заплащането на мъжете и жените у нас

По материала работи: Златина Добрева
15% е разликата в заплащането на мъжете и жените у нас

Разликата в заплащането между мъжете и жените у нас е около 15 на сто в полза на силния пол и е на приемливо средно европейско ниво, показва анализ на Евростат за неравнопоставеността в заплащането между половете. В ЕС-28 брутното почасово възнаграждение на жените през 2012 г. е било 16,4 на сто по-малко от това на силния пол, сочат данните на европейската статистика.
Най-високи разлики в нивата на заплащането между половете са регистрирани в Естония - там жените получават около 30 на сто по-малко от мъжете. В Германия, Австрия, Чехия и Словакия разликите в заплащането между мъже и жени варират от 22 до 25 на сто във вреда на дамите.
Най-ниски разлики в нивата на заплащането между мъже и жени са регистрирани в Словения - 2,5 на сто, Малта и Полша - малко над 5 на сто.
Анализът отчита също, че неравнопоставеността в заплащането между половете е по-силна в частния, отколкото в държавния сектор. В публичния сектор служителите са защитени от колективни трудови договори и там ролята на държавата е много по-силна, отколкото в частния сектор, сочат данните на европейската статистика.
Най-високи разлики в частния сектор при заплащането на мъже и жени са регистрирани в Португалия - над 30 на сто, Германия - 26 на сто, Кипър, Словакия и Великобритания - по 24 на сто и други. Най-ниски разлики в заплащането в частния сектор между мъже и жени са открити в Словения - 9 на сто. За България този показател е 12,6 на сто.
В публичния сектор най-високи са разликите в заплащането между половете в Унгария - 24 на сто, а също в Чехия и България - по 21 на сто. Най-ниски нива на разлики в заплащането между мъже и жени в държавния сектор са регистрирани в Полша - 3,7 на сто и отново Словения - 5 на сто.
Размерът в разликите в заплащането между мъже и жени е силно диференциран и в отделните икономически области в отделните страни на ЕС. Естония е лидер в разликата на заплащането между мъже и жени в бизнеса /30 на сто/, промишлеността /33 на сто/, застраховане и финанси /45 на сто/, образователна система /25 на сто/, изкуства и култура /28 на сто/.
За България разликите в заплащането между половете по икономически дейности са: бизнес /14,7 на сто/, промишленост /25,7 на сто/, застраховане и финанси /26,7 на сто/, образователна система /13 на сто/ и култура и изкуства /26 на сто/.
Според анализа на Евростат дисбалансът в заплащането между половете се дължи на институциите в отделните страни, както и на обществените нагласи, които регулират професионалния и личния живот на двата пола, пише БТА. При всички случаи обаче неравнопоставеността в заплащането между половете на Стария континент остава висока и е в полза на мъжете, констатира европейската статистика.

Коментари

Новини Варна