IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
07:52 | 15 февруари 2014
Обновен: 10:00 | 24 април 2024

Експерти: Търсенето на жилища ще се засилва през 2014 г.

Експерти: Търсенето на жилища ще се засилва през 2014 г.

По материала работи: Златина Добрева
Експерти: Търсенето на жилища ще се засилва през 2014 г.

Търсенето на жилища ще продължи да се засилва през годината, прогнозират експерти в бранша пред Investor.bg.
Според тях цените на недвижимите имоти в началото на 2014 г. са най-достъпни за последното десетилетие. За това ключов принос имат банките, които вече предлагат по-добри условия при предоставянето на нови ипотечни кредити и предоговарянето на вече сключени договори.
На пазара има две групи купувачи, които са най-активни в момента. В първата хората са задвижвани от непосредствени жилищни нужди и търсят евтини и достъпни жилища. Вторите пък са по-заможни купувачи, търсещи по-висок клас жилища с по-просторни и луксозни помещения.
В сравнение с годините на бума на пазара през 2005 - 2008 г. покупките на жилища с цел инвестиция са все още редки. Въпреки това има признаци, че тези купувачи също се завръщат на пазара, посочва докладът.
През миналата година е отчетен ръст на сделките, но предлагането продължава да изпреварва търсенето. Условията по ипотечните кредити са подобрени, но ипотечното финансиране все още е с висока цена. Несигурната икономическа обстановка пък оказва допълнителен натиск.
На годишна база цените са намалели с около 2 на сто, а в София - с 1,5%, показват данни на Националния статистически институт. Като цяло продажните цени в столицата варират в широки граници и зависят от локацията и инфраструктурата в района на жилищата.
Най-атрактивни продължават да са южните и източните райони на София. В тях цените са между 800 и 1000 евро за кв. м. Най-ниски са цените в северните и западните квартали.
Влияние върху цените оказва и развитието на системата на метрото, а местата, които се намират по протежение на двете метролинии привличат все по-голямо внимание и са по-скъпи.

Коментари

Новини Варна