IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
11:34 | 14 февруари 2014
Обновен: 17:51 | 23 април 2024

Топлото време доведе до спад в туризма през февруари

Топлото време доведе до спад в туризма през февруари

По материала работи: Златина Добрева
Топлото време доведе до спад в туризма през февруари

Отчита се 8-9% спад в туризма спрямо прогнозите за месец февруари, заяви в ефира на Bulgaria On Air експертът по анализи в туризма Румен Драганов.
По думите му това се дължи не само на липсата на сняг през зимните месеци, но и заради Зимните олимпийски игри в Сочи, тъй като мнозина предпочитат да си останат у дома, за да гледат случващото се на събитието.
Драганов смята, че въпреки недобрите показатели за зимния сезон няма да има нарушаване на стабилността в туризма за годината.
„Ще имаме нулева година или съвсем слаб ръст“, коментира той, подчертавайки, че очаква силен интерес към балнеотуризма и селския туризъм. Според него няма да има драстичен спад в броя туристи, които ще влязат в България през 2014 г. спрямо миналогодишните статистики.
От своя страна председателят на УС на Българската асоциация на туристическите агенции Светлана Атанасова коментира пред Bulgaria On Air, че необичайно топлото време за сезона е накарало много от хотелите в зимните курорти да намалят цените на нощувките, за да привлекат туристите. Според нея показателите за зимния туризъм ще са с отрицателен знак, тъй като има много по-малко туристи заради мекото време.
България вече използва активно германските здравни каси и тези на Европейския съюз, чрез което привлича повече посетители на здравен туризъм, подчерта Румен Драганов.
Светлана Атанасова пък смята, че българинът пътува преди всичко при близки роднини и приятели, като все по-често показва предпочитанията си към екотуризма и селския туризъм.
„Туризмът е в състояние да създаде работни населени места и в покрайнините на малките населени места“, коментира експертът. Той смята, че не само религиозните празници и богатите традиции привличат туристите, но принос за това имат и фестивалите за съвременна поп и рок музика.
„Забелязва се ръст на ранните записвания, най-вече за по-далечните дестинации“, разкрива Атанасова, подчертавайки, че през годините българите не са имали такава традиция, но вече все по-често предпочитат да планират предварително пътуванията си в чужбина.
Във връзка с провеждащото се между 13-и и 15- февруари туристическо изложение „Ваканция & СПА Експо“ Драганов разкри, че много от общините вече участват със самостоятелни щандове и използват все по-иновативни подходи за привличане на туристите. Експертът твърди, че общините вече не са дистанцирани, а работят активно по програми на Европейския съюз, свързани предимно с етнографския, младежкия и кулинарния туризъм.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна