IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
07:18 | 13 февруари 2014
Обновен: 17:30 | 18 април 2024

Няма да има дребен шрифт в договорите

Няма да има дребен шрифт в договорите

По материала работи: Златина Добрева
Няма да има дребен шрифт в договорите

Фирмите няма да могат да използват дребен шрифт в договорите с потребители. Така ще се прекрати практиката "неприятната" за клиентите информация да се изписва с по-малки букви и цифри.

Забраната в договорите да има по-дребен или по-едър шрифт ще бъде въведена с промени в Закона за защита на потребителите, чийто автор е червеният депутат Иван Ибришимов, съобщава „Труд".

Идеята среща одобрение сред народните представители от всички парламентарни групи.

"Предложението е условията в договорите да бъдат изписвани с еднакви букви и цифри. Така мобилните оператори, електроразпределителните дружества, ВиК компаниите и други фирми няма да могат да използват по-дребен или по-едър шрифт", коментира Ибришимов. Мотивът му е да се защитят по-възрастните потребители, както и по-нискообразованите.

Засега социалистът не е обмислял да предложи конкретни санкции, ако условието не се спазва. При нарушение вероятно ще важат общите глоби, предвидени в закона.

"В идеята има резон и ще я обсъдим", коментира депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов.

В ДПС също харесват предложението на Ибришимов.

"Ние правим подобно нещо и в Закона за кредитните институции", каза шефът на бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС). По негова идея шрифтът в договорите с банките няма да може да бъде по-дребен от 12 пункта.

Националистите харесват по принцип всички идеи за защита на потребителите.

 

 

Коментари

Новини Варна