IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
11:06 | 6 февруари 2014
Обновен: 09:59 | 24 април 2024

Стажантите задължително с трудов договор

Стажантите задължително с трудов договор

По материала работи: Златина Добрева
Стажантите задължително с трудов договор

Стажантите у нас да работят задължително на специален трудов договор, приеха депутатите на първо чете при поправките на Кодекса на труда.
Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който уважи лично дебатите и гласуването, обясни, че основната идея на това предложение е младите хора да бъдат достатъчно добре подготвени за пазара на труда.
В момента един от най-големите проблеми на бизнеса е, че завършилите току-що образование нямат нужната квалификация и стаж и работодателите не се интересуват от техните качества.
С приетото изменение обаче стажантът ще може да подпише трудов договор, който да му гарантира осигурителните права. С този договор работодателят се задължава да подготви младежа и да му даде професионалната квалификация в условията на реална заетост, а след това ще има правото да си избере от най-добрите стажанти и да ги остави за постоянно на работа.
Специален трудов договор за стажантите ще могат да подписват обаче тези, които до момента нямат сключвани трудови договори, и отделно имат завършено или средно, или висше образование.
Стажантски договор ще може да се подписва само веднъж, а продължителността на стажа да бъде не повече от девет месеца и не по-малко от шест.
"След това обучение младежът ще е достатъчно работоспособен за другите места, които ще заема", изтъкна социалният министър, цитиран от news.bg.
Депутатът от левицата и председател на социалната парламентарна комисия Корнелия Нинова гарантира, че всички гласове по отношение на промените в трудовия кодекс ще бъдат чути, комисията й няма да обсъжда промени, без да знае позицията на Тристранката и периодът за разглеждане на промените между първо и второ четене ще бъде максимално удължен.
ГЕРБ обаче постави под съмнение авторството на приетите промени в Кодекса на труда, като обявиха, че именно те са неговите създатели.
Бившият министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов" Тотю Младенов светкавично обяви, че тези промени са творение на ексуправляващите от ГЕРБ.
Младенов се похвали, че през последните две години над 30 000 млади хора са намерили работа за постоянно. "Ние предложихме тези промени за младежите още през есента, но БСП и ДПС го замразиха, докато измислят нещо друго", критикува още депутатът от ГЕРБ.
Той обвини мнозинството, че в зала се отхвърля всичко, което се предлага от ГЕРБ, без значение дали е хубаво, или е лошо. ГЕРБ няма да се откажат и между първо и второ четене на изменението на трудовия закон ще внесат своите промени.
Народният избраник от опозицията Светлана Ангелова допълни, че с тези промени единственият изход за младите хора у нас е Терминал 2 на Летище „София".

Коментари

Новини Варна