IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
07:12 | 6 февруари 2014
Обновен: 10:25 | 27 март 2024

Синдикатите са готови за по-радикални мерки

Синдикатите са готови за по-радикални мерки

По материала работи: Златина Добрева
Синдикатите са готови за по-радикални мерки

Предложенията на работодателите унищожават Кодекса на труда и напускането на преговорите ще е най-малкото, което ще направим, заяви в ефира на Bulgaria On Air Николай Ненков от КНСБ във връзка със скандала с 28-те предложения за регулация на трудовия пазар, предложени от Българската стопанска камара (БСК).
Според Ненков 99% от предложенията на работодателските организации не подлежат на договаряне, а изборът и отговорността за приемането им лежат върху правителството.
Александър Загоров от КТ "Подкрепа" е категоричен, че трябва да се мисли първо как да се осигури по-широка бизнес среда, в която има място за всички.
От години се борим със сивата икономика, а сега част от работодателите искат да въведат нейните правила, категоричен е Загоров. По думите му работодателските организации се отказват от легалната дейност, което е непростимо. Представителят на КТ "Подкрепа" смята, че, ако тези предложения бъдат приети, ще има много силен срив на взаимоотношенията в обществото.
Представителите на синдикатите са категорични, че ако предложенията бъдат приети, ще се стигне до по-радикални мерки.
“Ако правителството започне да танцува танца на работодателите, протестите са неминуеми”, коментира той, подчертавайки, че сега не е най-доброто време за бурни промени поради нестабилността на страната.
В отговор на всичко това изпълнителният председател на БСК Божидар Данев заяви, че подобни искания и заплахи не работят в една модерна икономика, когато става дума за отношенията между социални партньори. Данев смята, че Кодексът на труда е анахроничен и създава неясни условия за нормални индустриални отношения.
Относно предложението за създаване на възможност и 15-годишните да работят, свързано с дуалната система, Данев се позовава на опита на Швейцария, подчертавайки, че не става дума за “мракобесна система”.
Относно невъзможността за уволняването на човек на пенсионна възраст той обясни, че по този начин не могат да се освобождават работни места за младите, въпреки че в страната има огромна младежка безработица.
Данев обвини КНСБ, че са внесли зад гърба на социалните партньори предложението за премахване облагането на минималната работна заплата, както и че са внесли предложение за наказателна отговорност за работодателя, когато той не плаща.
Смятам, че синдикатите ще са достатъчно разумни, защото всички мерки, които предлагаме са добри, заяви представителят на БСК, подчертавайки, че целта е само и единствено да се осветли икономиката.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна