IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
20:36 | 1 юли 2015
Обновен: 10:27 | 24 април 2024

Бизнесът притеснен от процедурата за избор на управител на БНБ

Това сочи социологическо изследване през периода 20 – 30 юни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бизнесът притеснен от процедурата за избор на управител на БНБ

Представителите на бизнессреди и финасови експерти се притесняват, че управителят на БНБ може да бъде избран с противоконституционна процедура и това да вкара нестабилност в централната банка.
Това сочи социологическо изследване през периода 20 – 30 юни на "ВМ Сървисис" ЕООД, направен чрез фокус-групи сред представители на бизнессреди и финансови експерти във връзка с предстоящия избор на нов управител на БНБ, пише БГНЕС.
При потвърждаване на противоконституционността всички решения на така избрания управител да се окажат нелегитимни – включително банкови лицензи, инвестиране на валутните резерви и др., което би могло да доведе до тежки загуби във финансовата и банковата сфери, смята бизнесът.
Респондентите от изследването се обявяват за това новият управител на БНБ да бъде избран ясно и прозрачно, със защита на своята концепция публично и открито пред камерите на телевизиите и пред цялата общественост, вкл. и бизнеса. Опасенията се свързват с възможността за практически назначен от управляващите управител, което няма да е добра практика в настоящата ситуация в и около България. Възможно е негативно развитие по процедурата за избор на гуверньор да доведе и до отблъсква потенциалните инвеститори у нас.
Анкетираните лица изказват опасения от възможността да се състои избор на управител в полза на прехвален външен специалист, който обаче няма никакво познание за или достатъчно е откъснат от българската бизнессреда и няма никаква лична перспектива за себе си у нас. Преобладаващата част от предпочитанията определено са насочени в полза на кандидатура на доказан местен професионалист.
Изследването в бизнес средите показва, че има тревога за присъствие на прекалено много политика в банковото дело у нас понастоящем.
 

Коментари

Новини Варна