IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
11:39 | 30 януари 2014
Обновен: 10:25 | 27 март 2024

Променят цените на ВиК услугите?

Променят цените на ВиК услугите?

По материала работи: Златина Добрева
Променят цените на ВиК услугите?

Председателят на ДКЕВР Боян Боев заяви, че са възможни промени в цените на ВиК услугите.
Регулаторът е започнал анализ на всички оператори, който се очаква да е готов след около две седмици, информира dnes.bg.
До началото на март всички ВиК дружества са длъжни да представят бизнес програмите си за тази и следващата година, тъй като регулаторният период за сектора е удължен до 2015 г.
"На база анализа на ДКЕВР и бизнес програмите на дружествата е възможно да има и промени в цените на ВиК услугите, но какви ще са те, е рано да се каже", уточни Боев.
ВиК дружествата също ще имат промени в Oбщите си условия, така както това се очаква да стане при топлофикациите.
ДКЕВР е решена да промени Общите условия на "Топлофикация София", въпреки че дружеството е оттеглило предложението си с мотив, че се очакват промени в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване.
Боев коментира, че законовите промени ще отнемат повече време и „няма как ние да стоим и да тупкаме топката“.
Въведената такса от 20% върху ВЕИ ще се събира на тримесечие и първите приходи се очакват в началото на април.
Работна група от експерти на Министерството на финансите и ДКЕВР разработва методика, по която да става събирането на тези средства.
До дни предстои да бъде взето решение за начина на връщане на сумите, събрани от ВЕИ производителите по силата на отменената от ВАС временна цена за достъп.

Коментари

Новини Варна