IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
12:54 | 28 януари 2014
Обновен: 09:28 | 20 април 2024

Одобриха морската част на „Южен поток”

Одобриха морската част на „Южен поток”

По материала работи: Златина Добрева
„Южен поток“ ще стартира през юни

Инвестиционното предложение за „Морски газопровод „Южен поток” – български участък” е одобрено, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Решението за това е взето с пълно мнозинство  на редовно заседание на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ. В него са участвали представители на екоминистерството, на Изпълнителната агенция по горите, Министерството на регионалното развитие и Министерството на здравеопазването, на неправителствени организации, РИОСВ - Варна, Басейновата дирекция за управление на водите в Черноморския район и община Варна.
На заседанието на ВЕЕС е разгледан доклад за ОВОС за морската част на „Южен поток“. Инвестиционното предложение е с възложител „Саут Стрийм Транспорт БВ“.  Негов предмет е българският участък на морския газопровод "Южен поток" от границата между турската и българската Изключителна икономическа зона (ИИЗ). Същият е продължение на морския газопровод "Южен поток", който започва близо до Анапа в Русия и минава през водите на руската и турската ИИЗ. Тръбите на газопровода ще бъдат положени на морското дъно. За пресичане на брега при плажа Паша дере е избран безизкопен метод. При съоръженията на сушата българският участък на морския газопровод се свързва с приемен терминал, който е част от газопроводната система "Южен поток" на територията на Република България, която се разработва от „Южен поток” България” АД.
На заседанието на ВЕЕС бяха обсъдени основните характеристики на инвестиционното предложение, анализите и заключенията на експертите, изготвили доклада за ОВОС и за доклада за оценка на степента на въздействие (ДОСВ). С проекта на решението са предложени редица условия и мерки за предотвратяване или намаляване на вредните въздействия върху околната среда.
Процедурата по ОВОС стартира през юни 2012 г. Докладът за ОВОС и приложеният към него ДОСВ са представени в МОСВ на 23 октомври м.г. Предвид притесненията на жителите на засегнатите населени места на община Варна във връзка с опазването на околната среда и ползването на плажа Паша дере при изграждането и експлоатацията на газопровода, като алтернатива за излизане на тръбите на сушата е предложен безизкопен метод на пресичане на плажа. Качеството на докладите е оценено с положителна оценка от компетентния орган. На 19 и 20 декември 2013 г. са проведени обществени обсъждания във Варна и с. Приселци, община Аврен.
Приетото на заседание решение за одобряване на морската част на „Южен поток“ ще бъде предложено на министъра на околната среда и водите за издаване и оповестяване, съобщиха още от МОСВ.

Коментари

Новини Варна