IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
17:27 | 2 юли 2015
Обновен: 07:50 | 26 март 2024

Чужденци си търсят $172 млн. от КТБ

Готови са да съдят банката и България до дупка

По материала работи: Борис Проданов
Чужденци си търсят $172 млн. от КТБ

Група международни инвеститори, включваща хедж фондове, които са базирани в САЩ и Лондон, са подали иск за възстановяване на техни загуби за около 172 милиона долара в резултат на фалита на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източник, запознат с въпроса и видял подадения иск.


Според информацията на американското финансово издание в края на миналия месец групата инвеститори е предявила официален иск пред настоящите управляващи в КТБ (пред назначените преди време синдици на банката), след като банката не е изкупила обратно притежаваните от тях корпоративни облигации, емитирани преди време нея. В момента ние обсъждаме множество възможности - от местни искове, свързани с процедурата по несъстоятелност на КТБ, до директни искове, насочени срещу Република България в международните трибунали, както и до разследването на движения на активи на банката от страна на служители на българското правителството, заяви Даниел Фрейфелд, ръководител на базирания във Вашингтон фонд Callaway Capital Management, един от фондове, който участва в задействането на исковете.


Други инвеститори в тази група от международните кредитори са базираният във Великобритания хедж фонд Родий Capital, както и мениджъри, управляващи активи в САЩ и в Европа. Според информацията на "Уолстрийт Джърнъл" в тази група участва и български пенсионен фонд, но без да се уточнява негово име. Агенцията цитира Министерството на финансите на България, че то не е било уведомено за подадения иск и е отказало да направи по-нататъшни коментари по казуса.


През юли 2014 г. агенция Ройтерс съобщи, че група облигационери, включително от САЩ и европейските хедж фондове и финансови институции, са образували комитет на кредиторите и са наели юридическо представителство в България, в случай че КТБ бъде обявена в несъстоятелност.


"Корпоративна търговска банка" АД не успя да осъществи окончателно разплащане по деноминираните в долари нейни облигации с падеж през миналия август, чийто първоначален размер беше за 150 млн. долара.

 

Коментари

Новини Варна