IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
08:07 | 22 януари 2014
Обновен: 15:36 | 5 декември 2023

Експерт: 4 млн. лв. ще спечелят централите при увеличение на тока за индустрията

Експерт: 4 млн. лв. ще спечелят централите при увеличение на тока за индустрията

По материала работи: Златина Добрева
Експерт: 4 млн. лв. ще спечелят централите при увеличение на тока за индустрията

Евентуална промяна на договорите за доставка на електроенергия на свободния пазар за индустрията би осигурила между 3-4 млн. лева за АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, коментира в ефира на Bulgaria On Air Константин Стаменов, председател  на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. По думите му ефектът няма да е от ключово значение за централите. От друга страна, индустрията вече пета година работи в условия на криза, подчерта той.
Стаменов допълни още, че индустриалните производители не са съгласни с предложението,  като преговорите продължават. Решение се очаква до две седмици. Самото предложение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ е за промяна на сключените през юли 2013-а едногодишни договори от 1 февруари 2014 г.
Стаменов поясни, че една от причините за искането е последната промяна на цената на мрежовите такси от страна на ДКЕВР.
„С последната промяна  таксата за пренос за клиентите на високо напрежение беше намалена с 5.56 лева и сега е малко над 4 лева. Преди седмица производителите на електроенергия ни поканиха на разговори и казаха, че за тях това е промяна в пазарната ситуация и смятат, че има възможност  да си разделим тези 5.56 лева“, коментира председателят  на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. - „Но едното е договор за електрическа енергия, а другото е мрежови такси или такса за транспорт. Това са различни неща. Тези мрежови такси не ги касаят. С понижението им ще намалеят приходите в Електросистемния енергиен оператор, което е друго дружество. Техният аргумент е, че за последната година цената на бита е понижена три пъти и се опитват да компенсират загубите на свободния пазар“.
Стаменов подчерта, че договорите следва да се спазват и че евентуална промяна ще засегне около 3000 фирми, които работят и по обществени поръчки.
При евентуална промяна на цената от 1 февруари от  Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори ще обмислят дали да сезират Комисията за защита на конкуренцията и евентуално Европейската енергийна комисия.
Стаменов коментира и данните от доклад на Европейска агенция за сътрудничество на енергийните регулатори- ACER, в който е направено сравнение на цените на енергетиката и газта между страните-членки на ЕС, от една страна, и Русия и САЩ, от друга.
Сравнителните данни показват, че едно българско домакинство губи до 250 евро от сметки за енергия, защото няма достъп до т.нар. „хъбове“ за втечнен газ, които биха могли да осигурят и по-ниска цена, коментира Стаменов. Разликите в сравнение с други страни-членки на ЕС и България с около 18 евро, посочи още той. В пъти по-ниски са цените и в Русия и САЩ. Това се отразява на конкурентоспособността на икономиката, коментира Стаменов. Според него решение би могло да се намери, ако бъде открито местно находище на природен газ. Друг реалистичен сценарий е изграждането на интерконекторните връзки. По думите му, ако бъде изграден по прозрачен начин „Южен поток“, би означавал гарантиране на доставките.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна