IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
08:17 | 16 януари 2014
Обновен: 02:35 | 15 май 2024

Доплащаме 51% за медицински услуги, в Европа дават 25 процента

Доплащаме 51% за медицински услуги, в Европа дават 25 процента

По материала работи: Златина Добрева
Доплащаме 51% за медицински услуги, в Европа дават 25 процента

Пациентите у нас доплащат 51% за медицинските услуги, които ползват, докато в Европа този дял не надвишава 25%. 350 млн. лв. са натрупаните дългове в болниците, съобщиха от Българския лекарски съюз.
90% от тях са за лекарства и хората заплащат все повече консумативи, когато постъпват за лечение. Така се получава парадоксът, че българите са най-бедни, а се налага да доплащат най-много, коментира зам.-председателят на БЛС д-р Димитър Ленков пред TV7.
Той сравни ситуацията с Франция, където се следи всяко хапче и медикамент в лечебните заведения, пише dnes.bg. Шкафът с лекарства във френските болници се отваря с код, за да се регулират разходите.
Освен контрол от страна на мениджърите на болниците, трябва да има контрол и от страна на пациентите. Това обаче ще стане с въвеждането на електронната здравна карта, категорични са от Центъра за защита правата в здравеопазването.
През 2014 г. Националната здравноосигурителна каса ще плати 900 млн. лв. от бюджета си за болнична помощ и още толкова за лекарства. Съотношението обаче е нереално, протестират от Лекарския съюз.
За сравнение във Франция публичните средства за болниците са 80 млрд. евро, а за лекарства – само 30 млрд., което е съотношение 1:3, заяви Ленков. Според него трябва да има регулация върху медикаментите по същия начин, по който се контролират медицинските дейности и направленията.
От БЛС призоваха правителството по-бързо да намери финансов ресурс за въвеждане на електронното здравеопазване.
В Дания например то е струвало 500 млн. евро, но само година и половина след това правителството е успяло да спести три пъти повече от спрени злоупотреби, грешки и преразход на публични средства.

Коментари

Новини Варна