IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
18:35 | 4 юни 2014
Обновен: 08:19 | 18 май 2024

Нотариусите с нови правомощия

Нотариусите с нови правомощия

По материала работи: manager
Нотариусите с нови правомощия

Държавата прехвърля някой свои дейности в правомощията на нотариусите за улеснение на гражданите. Те ще могат да регистрират коли и ще вадят имотни скици безплатно по електронен път.

Одобрена от правосъдното министерство концепция, изработена по предложения на Нотариалната камара, предвижда регистрацията на автомобили вече да се извършва само от нотариуси заедно с изповядването на сделката, а не собствениците да се редят на опашка в КАТ. 615 нотариални кантори ще обслужват хората по-бързо от 28-те областни поделения на Пътна полиция, обясни зам.-министър Сабрие Сапунджиева, цитирана от 24 часа.

Първоначално нотариусите трябва да поемат регистрацията на коли, които вече имат български номера, и да издават само талони на новите собственици.

С приетите на  второ четене от парламента промени в Закона за кадастъра и имотния регистър нотариусите ще вадят и имотни скици безплатно по електронен път изповядването на сделката. Така бизнесът и гражданите няма да чакат и да плащат за скица на имота от Агенция по кадастър. Текстовете на практика осигуриха безплатен отдалечен достъп на нотариусите до регистъра на Агенцията по кадастър, обясни още зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева, цитирана от Капитал.

Облекчението ще важи само за общини с одобрени кадастрални карти, нанесени в регистъра, т.е. за около 18% от територията на страната. В останалите случаи скицата ще се издава по досегашния ред – от общинските служби. В момента текат обществени поръчки за кадастъра на осем софийски района и още 35 населени места в страната. За попълването на кадастъра бяха отделени 10 млн. лв. за тази година.

С промените в закона за кадастъра стартира и работата по попълването на Имотния регистър, допълни Сапунджиева. Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи след заседанието на Министерския съвет, че се търси и работещо решение за облекчаване на процедурата при регистрацията на автомобилите. Обсъжда се вариант да се предостави безплатен достъп на нотариусите до регистрите на КАТ и НАП – по модела на кадастралния регистър, посочи Бобева.

Вчера правителството прие промени в Закона за устройство на територията, според които вече няма да се изисква разрешение за строеж при изграждането на барбекю, чешма, беседка, градински или парков елемент в двора. Целта е по този начин да се облекчат процедурите и да се съкратят някои срокове за реализацията на инвестиционен проект.

Вицепремиерът Бобева нарече "революционни" промените, които предвиждат замяна на предварителния договор за присъединяване на имот с експлоатационните дружества със становище. То ще се издава в 7-дневен срок. Годишният ефект от тази мярка е някъде около 4 млн. лв., каза Бобева.
Революционна според нея е и промяната, според която отпадат оценките за въздействие върху околната среда и преценката за необходимостта от такава, когато се преустройват имоти от 4-та до 6-а категория в урбанизирани територии и извън защитени територии. Тоест при преустройство на апартамент в зъболекарски кабинет например няма да се налага съгласуване на проекта с РИОСВ. Когато става въпрос за производствени бази, се налага съгласуване със санитарните органи, така че има гаранция за спазването на екологичното законодателство, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Облекчението не важи за нови строежи, само за преустройство.

Коментари

Новини Варна