IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:19 | 12 юни 2014
Обновен: 11:49 | 2 май 2024

Масови нарушения с газовите бутилки в заведения

Масови нарушения с газовите бутилки в заведения

По материала работи: Ставри Таргов
Масови нарушения с газовите бутилки в заведения

Служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са направили внезапни проверки в различни градове в страната за състоянието на газови бутилки и съоръжения в заведения за хранене, на качеството на горивата и на количеството зареждано гориво. Две трети от всички газови бутилки и съоръжения в заведения за хранене, проверени вчера и днес от служители на ДАМТН, са потенциално опасни, съобщиха от агенцията. В Пловдив са били проверени 42 заведения за хранене. Констатирани са 32 нерегистрирани газови съоръжения. На забранени места са се съхранявали 12 газови бутилка, като 6 от тях са били съхранявани в условия, при които има предпоставки за взривове, четири са били в складове за хранителни продукти, а две - до стълбища. В Бургас са били проверени 30 обекта, констатирани са 18 нерегистрирани газови съоръжения, а четири бутилки са били съхранявани в условия с предпоставки за взривове. В Сливен са били проверени 9 обекта, като са установени 5 нерегистрирани газови съоръжения. При проверка в Ямбол на 32 обекта служителите на ДАМТН констатирали, че шест газови съоръжения са без извършен преглед, една бутилка е била съхранявана при взривоопасни условия и една - в коридора. В Хасково са били проверени 7 обекта. Три нерегистрирани газови уреда са открили от ДАМТН, а две газови бутилки са били съхранявани заедно с хранителни продукти. В Пазарджик при проверка на 8 обекта са открити 10 нерегистрирани газови уреда, 5 бутилки са били съхранявани при взривоопасни условия, а четири - при хранителни продукти. В Смолян са били проверени 6 обекта и са открити 7 нерегистрирани газови съоръжения. В Стара Загора са били проверени 15 обекта и не са били открити нарушения, тъй като повечето съоръжения са на природен газ и са проверявани в края на миналата година, информират от ДАМТН. В Казанлък също не са открити нарушения при проверката на пет обекта.

В около 10 на сто от общо 25 проверени бензиностанции в София, са били установени разлики в количествата зареждано гориво или непреминали задължителния преглед колонки за бензин и дизел. 15 души от агенцията, командировани от цялата страна, са участвали в проверката. Те са били разпределени по трима в екип, като във всеки е имало "таен клиент", който е пълнил от колонката на бензиностанцията туба - еталон. Качеството на горивата е било проверено в осем бензиностанции на територията на Враца. Градът е бил избран чрез жребий рано тази сутрин в ДАМТН, а екипите, които са участвали в проверката, са били от цялата страна и днес са научили къде и какво ще проверяват. Взети са проби от бензин и дизел. Резултатите ще станат готови в понеделник. Внезапните проверки ще продължат, е категоричен председателят на ДАМТН Стефан Цанков.

Коментари

Новини Варна