IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
19:30 | 22 юни 2014
Обновен: 19:31 | 7 май 2024

Наводнените хотели в Албена вече посрещат туристи

Наводнените хотели в Албена вече посрещат туристи

По материала работи: manager
Наводнените хотели в Албена вече посрещат туристи

"Албена" АД ще поиска да бъде направено обследване от експерти на руслото на река Батовска, която в поройните дъждове преля и наводни хотели в едноименния курорт. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев на пресконференция, цитиран от БТА.

Станев поясни, че при големия порой в Батовската долина върху площ от 16 000 декара са се излели 3 000 000 кубически метра вода, като определи ситуацията като безпрецедентна. Тогава реката е наводнила шест хотела, откъдето са изведени повече от 1000 туристи.

Изпълнителният директор на "Албена" посочи, че най-пострадалият хотел - "Гергана", чиято външна стена е подкопана от придошлата река, се нуждае от аварийно укрепване.

Поради близостта с резервата "Балтата" курортът очаква бързо съдействие от министъра на околната среда за издаване на разрешение за строителните работи, каза Станев. Той допълни, че за юли и август в хотела са направени резервации от 5000-6000 туристи, които курортът трудно може да пренасочи другаде.

Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните от петък правят извънредни проверки в заведения в курорта, съобщи директорът на ведомството Розалина Брайкова. По думите й храните, които се предлагат на туристите, са безопасни.

След поройните дъждове има частично анулиране на почивки - предимно от българи и румънци, информира Маргита Тодорова, директор "Маркетинг и продажби" в черноморския комплекс.

В курорта отдъхват повече от 11 000 летовници, гости вече посрещат и хотелите, пострадали при наводнението, с изключение на "Гергана". Тодорова прогнозира, че при очертаващия се ръст на заявките от скандинавски и от френски туристи, реализираните нощувки в курорта ще бъдат на равнището на миналогодишния сезон.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна