IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
13:08 | 7 юли 2015
Обновен: 10:28 | 24 април 2024

Гръцката криза може да има положителен ефект у нас

Дончев: Гръцки фирми може да се установят в България

По материала работи: Юлиян Атанасов
Гръцката криза може да има положителен ефект у нас

Гръцката криза в България има и положително, и отрицателно измерение, коментира в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев.
Той беше категоричен, че ефект ще има, защото Гърция е основен търговски партньор и българският износ към страната е към 3 млрд. лева годишно. Допълнително и 100 хил. българи са постоянно заети в южната ни съседка.
На този фон вицепремиерът каза, че кризата в Гърция може да има и положителен ефект за страната, но допълни, че „това е една от ситуациите, при които много приказки биха направили белята“. Дончев посочи още, че в България освен безработица има и недостиг на работна сила в туризма, сектора на услугите и т.н.
"Ефектът ще е двояк. От една страна, натиск върху пазара на труда, от друга – нови възможности за бизнес“, посочи още вицепремиерът по отношение на хипотезата, че кризата в Гърция ще остави без работа много българи, които се препитават в страната.
Той допълни, че ситуацията в Гърция може да накара и гръцки компании да се установят в България, привлечени от по-стабилните условия у нас.
Що се отнася до отражението на кризата в банковия сектор у нас, ситуацията е несравнима, обясни още Дончев. "Няма гръцки банки в България. Има български банки, които са подопечни на БНБ, някои от тях имат гръцки собственици, но това няма никакво значение“, смята той.
Вицепремиерът препоръча да избягваме „злорадата нишка“ и да не се дават съвети как „гърците ще се научат“ да харчат това, което имат.
„Гърция далеч не е сред шампионите в Европа по събиране на данъци“, каза още той и допълни, че все по-малко хора плащат данъци по различни причини.
Дончев посочи, че основната пропаганда на радикалната левица, управляваща Гърция, е да се събират по-малко приходи, но да не се съкращават разходите, както и да се облагат с по-високи данъци по-богатите хора.
"Всички страни, които са се опитали да приложат подобна мярка, са се провалили“, категоричен беше той, припомняйки опита на Франция.
Томислав Дончев посочи и консолидацията на гърците, коментирайки, че причината за това може да е очакването, че ще получат отстъпки от кредиторите. Според него обаче този път това няма да се получи.
"Ако направите историческа справка, от членството си в Европейския съюз Гърция досега е получила 100 млрд. евро от еврофондовете, 100 млрд. евро от стария дълг бяха опростени, поне още 100 млрд. евро като ликвидна помощ през последните 4-5 години по време на кризата“, допълни още вицепремиерът.
Той беше категоричен, че ако се създаде илюзия, че може да се харчи повече, отколкото се получава, това може да разруши целия икономически и политически ред не само в Европа.
Дончев нарече „екзотичен сценарий“ връщането на драхмата в Гърция. Според него правителството в южната ни съседка ще се опита да постигне съгласие по предложението, представено от Алексис Ципрас в петък – намаляване на дълга с нови 30% и разсрочването му за 20 години, което, според Дончев, е невъзможно.

 

Коментари

Новини Варна