IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:48 | 9 юли 2015
Обновен: 10:28 | 24 април 2024

Калфин: Трудно е да се увеличат заплатите на социалните работници

В социалната сфера не е имало съкращения въпреки предвидените от закона

По материала работи: Борис Проданов
Калфин: Трудно е да се увеличат заплатите на социалните работници

Социалните работници заслужават по-високи възнаграждения, но на този етап трудно може да се намери решения на исканията им за увеличение на заплатите с 20 процента от този месец. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в сряда, ден преди насрочената за следващия ден едночасова ефективна стачка на работещите в 20 дирекции "Социално подпомагане".


"Мога да увелича заплатите с 20 процента, ако направя съкращения, само че не мисля, че това може да се направи, защото това са служители, които трябва да стигат и до хората в най-отдалечените и малки населени места", коментира Калфин.


Той посочи, че в социалната сфера не е имало съкращения въпреки предвиденото със закона за бюджета десетпроцентно намаление на разходите на всички ведомства.


Калфин съобщи, че се е обърнал към министъра на финансите за разрешаване на проблема с ниските възнаграждения в сферата, но на този етап не може да обещае нищо.


"Във времето те са получавали най-различни обещания, които не са изпълнявани, за което много съжалявам, но не са от мен тези обещания", каза още Калфин.


По повод исканията за по-добри условия на труд министърът коментира, че 2700 компютъра за Агенцията за социално подпомагане са разпределени и изпратени навсякъде и с влизането на информационната система работата ще се облекчи.


mediapool.bg

Коментари

Новини Варна