IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
10:07 | 9 юли 2014
Обновен: 03:04 | 3 май 2024

Депутатите пак пуснаха по улиците таксита и на 15 г.

Депутатите пак пуснаха по улиците таксита и на 15 г.

По материала работи: Златина Добрева
Депутатите пак пуснаха по улиците таксита и на 15 г.

Вече и коли, които са произведени преди 15 години, ще могат да бъдат ползвани за таксиметрови автомобили. Това стана, след като парламентът прие окончателно промените в Закона за автомобилните превози, с които отмени ограничението за 10-годишна възраст на такситата.
„В нито една страна от ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите, които се ползват като таксита“, мотивира промяната Георги Свиленски от БСП, който е сред авторите на нормативните поправки.
Според него възрастта на автомобила не може да е критерий за техническата изправност, защото и сега има случаи, при които коли на по 3-4 г. не са сигурни.
„Сега даваме глътка въздух на много хора, защото 10 000 автомобила трябваше да излязат от употреба само през юни и юли, а голяма част от шофьорите нямат възможност да си купят нови коли“, добави Свиленски.
С промените в закона депутатите отмениха и изискването от 1 юли всички междуселищни автобуси да имат касови апарати.
Така превозвачите ще могат да избират дали да поставят касови апарати, или да продават билети, както досега, пише dnes.bg.

Коментари

Новини Варна