IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
19:31 | 10 юли 2015
Обновен: 17:39 | 18 април 2024

211 400 лв. са постъпили по сметките на КТБ за една седмица

Alix Partners проверява нови 10 кредита, дължими към банката, и прави по-задълбочен анализ на разгледаните досега 44 заема, разкрива отчетът на синдиците

По материала работи: Борис Проданов
211 400 лв. са постъпили по сметките на КТБ за една седмица

Точно 211 377,85 лв. са постъпили по сметките на Корпоративна търговска банка за една седмица. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 3-10 юли, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).


Сумата е двойно по-голяма от събраните 102 231,05 лв. от отпуснати от банката кредити през предходните седем дни. От последния им отчет е видно, че 4 942 лв. са били погасени на каса, 13 512,78 лв. - по банковата сметка в левове в обслужващата банка, а 98 640 евро са постъпили по евровата сметка.


Международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, проверява нови неиздължени 10 кредита. Освен това дружеството прави по-задълбочен анализ на разгледаните досега 44 заема, като проверката е насочена както към клиентите по кредитите, така и към лицата, свързани с тях.


През седмицата синдиците са оспорили общо 4 прихващания на една компании, но сумата не се споменава. Както е известно, поради спазването на банковата тайна наименованието и на фирмите не стават ясни. Поради тези причини не става ясно до кое дружество са изпратили покана във връзка с увреждане масата на несъстоятелността.


Отчетът разкрива още, че поради искане на документи от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество се наложило да бъде отворен архивът, за да се изготвят копия на документацията. Ангелчев и Илиев са отправили искане към Сметната палата за предоставяне на информация.


Синдиците на КТБ продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени и отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.


Поради същата причина не е известно срещу кои компании синдиците са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и на кои са разсрочили плащания по задължения към банката.


Синдиците продължават с анализа на договорите, по които банката е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.


Investor.bg

Коментари

Новини Варна