IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:50 | 28 юли 2014
Обновен: 17:39 | 18 април 2024

80% от домакинствата у нас обаче

80% от домакинствата у нас обаче

По материала работи: Ставри Таргов
80% от домакинствата у нас обаче

80% от домакинствата у нас обаче живеят с общ доход на човек под необходимите средства

2 240 лева са необходими на четиричленно домакинство на месец, за да посреща разходите си за храна, здравеопазване, образование и почивка. Това показва анализ на КНСБ за издръжката на живот у нас през юни. Така необходимите средства на човек от семейство са 560 лева. 80% от домакинствата у нас обаче живеят с общ доход на човек под необходимите средства.

Тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живот, както на тримесечна, така и на годишна база продължава. През второто тримесечие издръжката на живот отчита намаление с 0,6 на сто спрямо предходното, а на годишна база - с 0,7%. Обичайно е през второто тримесечие да се отчита задържане или намаление на стойността на издръжката на живота, коментират експертите. Причината за това е сезонният спад в цените на някои хранителни стоки.

"Под прага на бедност остават 23,2% от домакинствата в страната с общ доход на едно лице до 211 лева. Увеличение се наблюдава с около 58 хиляди лица. С общ доход на лице от домакинство до минималната работна заплата от 340 лева са 58% от домакинствата у нас. 20,7 на сто пък са тези семейства с доход на лице над издръжката на живот от близо 560 лв. Всичко това показва, че се запазва тенденцията около 80% от домакинствата в страната да живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живот и паралелно с това дялът на крайно бедните домакинства отчита нарастване както на тримесечна, така и на годишна база," коментира Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания.

Анализът на синдикатите показва още, че границата на бедността през второто тримесечие на тази година е 211 лева и отчита тримесечно намаление с 1,1%, а на годишна база – с 1,2 на сто, съобщава bgonair.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна