Три нови сорта лози, устойчиви на болести и стресови климатични промени, създаде Институтът по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен, съобщи директорът, доц.Иван Пачев.
Единият - „Гарант", е десертен розов сорт. Вторият е червен винен сорт с името „Трапезица", а третият е междинен бял сорт, който може да се консумира като десертен, но е добър и за винопроизводство, наречен „Плевен".
Предимството на сортове, продукт на института, е, че те са силно устойчиви на мана, оидиум, студове и суши, и са подходящи за българските природни, почвени и климатични условия, заяви доц. Пачев.
Новите сортове ще бъдат внесени за одобрение в Изпълнителната агенция към Министерството на земеделието и храните.
Създаването на сортове и производството на лозов посадъчен материал от тях за производителите от страната е основна дейност на института, уточни Пачев.
През последните 25 години селекционерите в Плевен са създали 21 нови сорта лози.
Черно море
Коментари