IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
17:01 | 18 август 2014
Обновен: 17:41 | 18 април 2024

БЕХ спира действията по "Южен поток"

БЕХ спира действията по "Южен поток"

По материала работи: Борис Проданов
БЕХ спира действията по "Южен поток"

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) преустановяване на всички действия по „Южен поток“, докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).
Щонов е задължил БЕХ и да окаже пълно съдействие на ЕК по въпросите, свързани с наказателната процедура по привеждането на проекта в съответствие с европейските норми.
От МИЕ днес уточняват още, че с писмо служебният министър е уведомил БЕХ да бъде прекратено възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта „Южен поток“.
След заседание на 11 август 2014 г. Българският енергиен холдинг взе решение и да не участва в увеличаването на капитала на проектната компания „Южен Поток България“ АД, за което е дадено решение на министъра на икономиката и енергетиката от 11 ноември миналата година.
Проектът "Южен поток" беше замразен още с нареждане на премиера Пламен Орешарски, след като срещу страната ни беше започната наказателна процедура във връзка с търговете за избор на изпълнител. Според опасенията на Брюксел при процедурата не са спазени принципите за прозрачност и участие на всички заинтересувани компании.
Въпреки че по думите на Орешарски работата е замразена, в последните дни от работата на правителството регионалното министерство издаде разрешително за строеж на три подобекта на "Южен поток", един от които е компресорната станция в местността Паша дере край Варна.
Няколко дни преди това от земеделското министерство пък продадоха земи от горския фонд за реализацията на проекта.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна