IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
13:35 | 20 август 2014
Обновен: 02:48 | 25 април 2024

Губим по 400 млн. лв. на месец, ако ни врътнат газовото кранче

Губим по 400 млн. лв. на месец, ако ни врътнат газовото кранче

По материала работи: Златина Добрева
Губим по 400 млн. лв. на месец, ако ни врътнат газовото кранче

България ще губи всеки месец по 400 млн. лева, ако се стигне до спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Това е заявил вицепремиерът Екатерина Захариева на срещата с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в Брюксел, в която участва и енергийният министър Васил Щонов.
Основни теми на разговора са били стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти, но са обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на газ, съобщиха от правителствената пресслужба.
Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той е уверил нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев, и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата. Захариева е изтъкнала, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети.
Относно проекта „Южен поток” българската страна е потвърдила позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.
Комисар Йотингер е приветствал това решение и е заявил, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС.
Той още веднъж подчертал, че ЕС не е против „Южен поток”, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер е поканил български експерти за разговори в дирекция „Енергетика” за изясняване на детайлите по наказателната процедура.
На срещата еврокомисарят е заявил пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и е поканил български експерти за разговори в ЕК за намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор „Енергетика”.
Вицепремиерът Захариева е подчертала необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има политическа воля да продължи, пише dnes.bg.
Двете страни са се обединили около мнението, че цялостният анализ на сектора, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизирането му.
Двете страни са убедени и в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.

Коментари

Новини Варна