IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:47 | 12 септември 2014
Обновен: 17:42 | 18 април 2024

500 000 българи косвено засегнати от казуса "КТБ"

500 000 българи косвено засегнати от казуса "КТБ"

По материала работи: Златина Добрева
500 000 българи косвено засегнати от казуса "КТБ"

Консултативният съвет за финансова стабилност трябва да се събере заради казуса „КТБ“. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Днес експертният съвет за оздравяването на банката, в който се обединиха работодатели и синдикати, се събра в Българската стопанска камара (БСК), за да обсъди ситуацията. В срещата участва и омбудсманът Константин Пенчев.
Преди три дни имаше подобна среща при главния прокурор.
Велев посочи, че се правят усилия за разрешаването на казуса, включително от главния прокурор. Той допълни, че с проблема може да се заеме и Съветът за финансова стабилност, който включва управителя на БНБ, министъра на финансите и председателя на Комисията за финансов надзор (КФН).
Искаме да катализираме дейността на трите институции и комуникацията между тях, каза представителят на синдикатите Николай Ненков.
„Час и половина говорихме, не сме се разминали в становищата. Трябва да бъдат спасени спестяванията на хората и банковата и финансова система от катаклизъм“, заяви омбудсманът Константин Пенчев.
„Косвено потърпевши от ситуацията са над 500 000 български граждани. Засегнатите компании и фирми се измерват с петцифрено число, а засегнатите работници и служители са стотици хиляди“, посочи Васил Велев.
"Ние се обединихме около становището, че действащото законодателство позволява БНБ да предприеме действия по оздравяването на банката по пазарен начин", каза още Велев, цитиран от dnes.bg. „Ако изобщо има нужда от подкрепа, това трябва да е ликвидна подкрепа, а не държавна помощ“, допълни той.
В процеса на оздравяване на банката няма да се мине без загуба на част от негарантираните средства, въпросът е колко са тези загуби и могат ли те да бъдат минимизирани, допълни председателят на БСК Сашо Дончев.
Константин Пенчев коментира, че обществото е много различно в сравнение с 90-те години. „Няма да позволим банкова или финансова криза без обективни причини. Ако някой остави банката да фалира, цялото общество ще стои и ще гледа какво става с активите“, закани се той.

Коментари

Новини Варна