IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
14:05 | 18 септември 2014
Обновен: 17:43 | 18 април 2024

Хлябът поскъпва заради тока

Хлябът поскъпва заради тока

По материала работи: Златина Добрева
Хлябът поскъпва заради тока

Огромен ще бъде отзвукът от увеличението на цената на тока в хлебопроизводството и сладкарството. Това заяви пред dnes.bg Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
По думите й готвеният от ДКЕВР ръст на електроенергията с до 10% от 1 октомври ще увеличи цената на брашното, защото мелниците работят на ток. Търговците също ще увеличат своите енергийни разходи и ще разпределят това увеличение върху всеки продукт, който продават – не само върху хляба.
Хлебопроизводството пък, което работи с много енергоемки технологии, ползва по-голямо количество енергия в зимните месеци.
Така по думите й увеличението се натрупва, но няма ясни критерии по каква логика се прави. „По света има въведена формула за прозрачност по веригата зърно - брашно - хляб - 1:2:4. Тази логика се спазва в първите два пункта, но последният пункт за цената на хляба не се спазва, защото сивият сектор е огромен и той определя цената при договаряне в търговските вериги и обекти“, обясни Кукушева.
Тя даде и пример, че сивият сектор се е увеличил с това, че според данни на националната статистика се понижава потреблението на хляб в България. Реално обаче производителите на хляб са увеличили своето производство, тоест потреблението на хляб расте, но сивият сектор се увеличава – по-малко се продава на светло, заяви Кукушева.
По думите й с ръста на цената на тока реалният сектор няма особени алтернативи. Малките стопански потребители, които не играят пряко на енергийния пазар, нямат друг изход освен да крият част от своята продукция или изцяло да минат в сферата на сивата икономика, ако искат самите те да могат да си купят хляба, изтъкна тя.
Според Кукушева най-вероятно никой няма да разбере с колко се е покачила доставната цена на хляба, но ще има корекция в крайната цена, защото и търговците имат разходи. Даже и без увеличение на доставната цена те ще се опитат при всички положения да покачат крайната цена към потребителите, заяви тя.
Според Кукушева колегите им в Европа не се впечатляват от цената на енергията, защото тя е ясна за година напред. „Там не се влиза в някакъв екшън през три месеца“, заяви тя, визирайки възможността у нас цената на тока да се променя на тримесечие.
Зам.-председателят на БСК Камен Колев пък не очаква фалити на фирми или сериозен скок на цените на стоките, защото според него нормалните пазарни механизми ще го удържат.
Все пак той посочи, че всичко зависи от дела на електроенергията в себестойността на продукта и че малките стопански потребители, които са на регулирания пазар, ще бъдат засегнати от ръста на цената на тока.
Според него най-важно за всички фирми е да имат надеждни източници на енергия.
„В тази система трябва да има прогнозируемост и предвидимост, да се правят инвестиции и всяко нещо, включително цената на тока, трябва да струва толкова, колкото струва“, изтъкна зам.-председателят на БСК.
По думите му регулаторът определя цената, но не трябва да се прехвърлят тежести от едни потребители на други, а ролята на ДКЕВР е да предпазва не само от необосновано високи цени, но и от друга злоупотреба – да се влошава качеството на услугата при една и съща цена.
По отношение на големите енергийни потребители той заяви, че цената на тока за тях на свободния пазар е една от най-високите в Европа и това води до загуба на конкурентоспособност.
Стига се до абсурдното положение, че изнасяме ток на по-ниска цена за конкуренцията, обясни Камен Колев.
Той беше категоричен обаче, че не може безкрайно да се поддържа ниска цена на тока с аргумента, че тя е непосилна и да се води социална политика чрез цените, а е необходимо държавата да подкрепя тези, които не могат да плащат тази цена.

Коментари

Новини Варна