IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:03 | 18 септември 2014
Обновен: 00:37 | 25 март 2024

Българи гонят чуждите туристи с антиреклама на родината

Българи гонят чуждите туристи с антиреклама на родината

По материала работи: Слав Велев
Българи гонят чуждите туристи с антиреклама на родината

„Наслушах се на различни спекулации за срив на зимния пазар у нас. Говореше се за 40% спад на туристите, заради липсата на сняг, а цифрите показаха съвсем друго,“ каза за зам.-министърът с ресор туристическа политика Бранимир Ботев.

В качеството си на статистик и анализатор той посочи, че въпросните хора не са докарали нито един турист в България, но изкарват нашенците да почиват извън страната. „Ако има индустрия в България, която работи и има устойчив тренд, това е туризмът. Всички анализи сочат, че и за в бъдеще секторът ще се развива с бързи темпове. В световен мащаб това е втората най-бързо развиваща се индустрия след IT технологиите.

Миналата година над 1.078 млрд. души са били чуждестранните туристи, които са налели собствени средства в съответната национална икономика. За България това също е ключов отрасъл. Въпреки че за последните 80 години настоящата е била най-дъждовната за България, имаме 6.7% ръст до месец юли в туризма.

При 10 генериращи дестинации за страната, които формират от 100 000 до над 100 000 от дестинация (около 600 000 първата), имаме само две с лек спад. И там нещата са радостни, защото въпреки мрачните и апокалиптични прогнози за 35% по-малко туристи от Украйна в момента статистиката сочи едва 4.6%.

Пренебрежително нисък е спадът на отпочиващите у нас британци. При всички останали основни дестинации имаме ръст, и то голям. Нещо повече, по данни, изнесени от министър-председателя на Русия Медведев, руснаците, почивали в чужбина, са с 30% по-малко, а ние имаме 1,7% ръст на руския пазар. Това се дължи на факта, че българският туризъм е с устойчив имидж на външните пазари“, завърши Ботев. 

Елена Стойчева

Коментари

Новини Варна