IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
14:57 | 5 октомври 2014
Обновен: 17:44 | 18 април 2024

Страхил Иванов: Нужна е ясна икономическа стратегия

Страхил Иванов: Нужна е ясна икономическа стратегия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Страхил Иванов: Нужна е ясна икономическа стратегия

Икономистите са длъжници на страната, защото не изготвиха ясна стратегия за развитието на икономиката на България, коментира в ефира на телевизия Bulgaria on Air управителят на „Явлена” Страхил Иванов. Според него трябва да има изработена стратегия с два или три приоритета. Тя ще има и потенциал да привлича инвеститори.
Иванов посочи например, че санирането на жилищата е сочено за приоритет и то действително може да раздвижи строителния сектор, както и индустрията, която се занимава с добив на инертни материали. Макар и да е обявено за приоритет, санирането не е много популярно и има само няколко блока, които са санирани по всички правила, посочи експертът.
„Хората дори бъркат санирането с поставянето на топлоизолация”, посочи още той. Като приоритет за управляващите се сочи още и туризмът, но трудно може да се посочи туристическо селище, което е с добра инфраструктура – пътища, заведения, както и сигурност за туристите, които да накарат хората да се почувстват добре по време на своята почивка в България, каза Иванов.
В първите 50 - 100 дни след съставянето на ново правителство обикновено има един „инвестиционен интерес” от страна на чужди компании, коментира още Иванов. Този интерес не е инвестиционна активност, а просто подготовка. Инвеститорите първо ще проследят дали политиците изпълняват своите обещания. Последните месеци са показали, че липсата на политическа и икономическа активност са довели до мощно оттегляне на чужди инвеститори – юридически и физически лица, посочи още експертът.
За него 10-те процента данък печалба вече не е достатъчен стимул за привличане на инвеститори и препоръча да има повече реклама на страната ни. Тази роля могат да поемат консулските служби, които са лицето на България в чужбина, посочи Иванов.
Той препоръча, ако действително бъде теглен нов дълг, средствата да бъдат насочени към стимулиране на ръста на брутния вътрешен продукт (БВП).
Според Васил Караиванов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, който също участва в дискусията, актуализацията на бюджета се подготвя от служебното правителство, за да бъде спестено време.
Той обаче отбеляза, че преди месеци всички политици и анализатори са коментирали, че разходите са били „раздути”, а сега отпускат още 500 млн. лева в подкрепа именно на разходите.

 

Коментари

Новини Варна