IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
17:51 | 8 октомври 2014
Обновен: 17:44 | 18 април 2024

Българин от Google взе наградата „Джон Атанасов”

Българин от Google взе наградата „Джон Атанасов”

По материала работи: Слав Велев
Българин от Google взе наградата „Джон Атанасов”

Специалистът по компютърна лингвистика д-р Слав Петров взе президентската награда „Джон Атанасов“. Тя се връчва за 12 път и се присъжда за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии. Призът беше връчен лично от държавния глава Росен Плевнелиев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщиха от президентския прессекретариат, предаде ДНЕС.bg.

Д-р Слав Петров е ръководител на научно-изследователска група в компанията „Google” от 2009 г. Български учен има редица постижения, сред които изработването на подобрен алгоритъм за граматичен анализ. Той автор е и на граматично допълнение на системата „Google Translate”, довело до много по-точни преводи на повече от 60 езика, включително и български. „Тази награда не е само за мен, а за всички информатици в България и по света, затова е важно да се поддържа традицията на доброто българско образование по информатика“, каза победителят след като взе наградата.

Президентът връчи и две грамоти „Джон Атанасов“ за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост. Носителите им са авторът на редица техники и практически упражнения, сред които и игри, в областта на гъвкавата разработка на софтуер -  Ставрос Ставру, и Пламен Иванов, който в последните седем години работи по актуални проблеми и иновативни разработки за управление на ИТ услуги.  За успехите си в областта на математиката и информатиката грамоти получиха и ученикът Енчо Мишинев и неговият преподавател Антон Шиков, както и ученикът Кристиян Крумов и учителите му Красимир Асенов и Стефчо Наков.

Коментари

Новини Варна