IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
16:53 | 19 октомври 2014
Обновен: 10:34 | 24 април 2024

Цветан Василев: Има оферта за КТБ от консорциум

Цветан Василев: Има оферта за КТБ от консорциум

По материала работи: Ставри Таргов
Цветан Василев: Има оферта за КТБ от консорциум

Има оферта на консорциум за оздравяването на Корпоративна търговска банка, заяви в кратък разговор пред Нова телевизия банкерът Цветан Василев и по този начин опроверга информацията от БНБ от преди няколко дни, че предложение липсва.

Както Dnes.bg писа, че преди броени дни - на 16 октомври, БНБ заяви, че австрийската компания EPIC, представляваща трите основни акционера на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), не е представяла в централната банка планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на поставените под специален надзор КТБ и ТБ „Виктория“ ЕАД.

„Моето мнение (б.р. за оздравяването на КТБ) сякаш никой не го иска. Бях очернен от вашето съсловие, но съм направил всичко възможно консорциум да направи специална оферта“, заяви банкерът.
На въпрос на журналиста Сашо Диков дали тази оферта е факт, Василев отговор, че „тя е направена, но БНБ мълчи. Ще говорим, когато му дойде времето“, заяви още банкерът в сръбската столица. Наскоро Василев се е преместил от хотела, който е обитавал досега, стана ясно още от материала.

От БНБ обясниха още, че австрийската компания не е удостоверила, че представлява акционерите VTB Capital и Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург, която се контролира косвено от Оманския фонд.

В разменената кореспонденция още в началото на септември от Оманския фонд обявиха, че ще отправят предложение за спасяването на КТБ на базата на оценката на активите, която се извършва от квесторите в банката, както и на допълнителната оценка („дю дилижънс”) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

През последните дни в медиите се появиха множество спекулации, че EPIC има намерение да спаси КТБ, но не получава необходимото съдействие от българските власти.

Припомняме, на 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същият ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

Междувременно Европейската комисия обяви началото на досъдебна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки. Според действащата директива гарантираните депозити до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

Според ръководството на БНБ обаче е необходимо политическо решение за отварянето на КТБ. Ако се наложи преструктуриране на КТБ, то може да бъде извършено само след приемането на законодателни промени, регламентиращи реда и условията за това, поясни и на 13-и октомври БНБ в ново изявление по случая. По-рано през деня пък стана ясно, че ръководството на КТБ се опасява от отнемането на лиценза ѝ. По думите на мениджърите докладът на квесторите за текущото състояние на КТБ, в това число и на величината на собствения ѝ капитал, е показал, че "банката е жизнеспособна и годна да осъществява банкова дейност, което изключва прилагането на мерки, различни от оздравителните".

Най-късно до 20 октомври квесторите на КТБ трябва да представят в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД. До 31 октомври пък те трябва да представят и отчет за капиталовата адекватност на поставената под специален надзор банка на базата на изготвената пълна оценка на активите, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна