IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
17:18 | 3 август 2015
Обновен: 10:31 | 24 април 2024

Собствениците на екоцентрали скочиха срещу промените в Закона за енергетиката

С поправките се въвеждат ретроактивни и незаконни мерки, смятат те

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БГНЕС

Собственици на централи, произвеждащи зелена енергия, се обявиха в Пловдив срещу промените в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници и предупредиха, че още този месец ще има фирми, които ще обявят фалит.

Според представителите на енергийния сектор, с поправките се въвеждат ретроактивни и незаконни мерки спрямо вече осъществените инвестиции, а това ще доведе до национализация на частния капитал.

Приетата 5-процентова такса върху приходите на всички производители на електрическа енергия и скритата такса под формата на намаляване на часовете, по които произведената енергия от възобновяеми енергийни източници ще бъде изкупувана на преференциална цена, съществено променят условията, при които инвестициите са реализирани, поясни Меглена Русенова, председател на  Българската фотоволтаична асоциация:

Това ограничение на часовете е значително и ще доведе до намаляване на нашите приходи средно с между 5 и 7 % годишно. Заедно с петте процента такса, това са вече между 10 и 12 %.

Най-сериозно ще пострадат производителите, които са изградили централите си, ползвайки европейско или национално финансиране, допълни Русенова и подчерта, че техният брой е около 400.

Светослав Петров, който има централа край Луковит, предупреди, че промените в енергийният сектор ще доведат до пълен фалит за него.

През октомври вече ще бъдат засегнати всички централи и тогава спирането и за тях ще е неизбежно, предупреди председателят на  Българската фотоволтаична асоциация. Надяваме се на спешни разговори с институциите и с представители на всички политически партии, допълни Меглена Русенова, цитирана от БНР. Ако не бъде постигнат резултат, секторът се готви да сезира Европейския съд.

Черно море

Коментари

Новини Варна