IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
18:13 | 3 август 2015
Обновен: 10:33 | 24 април 2024

Погват баровете по "Витошка"

Продължават и проверките по морето

По материала работи: Ставри Таргов
Погват баровете по "Витошка"

От сряда Столичният инспекторат започва проверки по изпълнението на новата схема на пешеходната зона на столичния бул. "Витоша", съобщи в ефира на България Он Ер директорът на инспектората инж. Веска Георгиева.

Ще бъдат проверени повече от 45 заведения, които се намират в тази зона, заяви тя.
Новата схема на булеварда е изготвена след сигнали на граждани, че заведенията на "Витошка" са изнесли маси в пешеходната част, които са в нарушение на правилата и пречат на пешеходците.

Освен по сигнал на гражданите, проверките на Столичния инспекторат са регулярни. Те следят за това дали заведенията са разположили масите си извън отреденото им пространство за търговска дейност.

"Важно е за всеки един гражданин да знае, че разрешената площ на всяко заведение трябва да е очертана с "жълти ъгълчета", което е изискване на Наредбата за търговската дейност. Тези ъгълчета трябва да бъдат видими, за да може всеки гражданин да може да се ориентира докъде е разрешената площ", обясни инж. Георгиева.

Освен дали търговците не излизат от отредената им площ, те биват проверявани и за това по какъв начин съхраняват продуктите си през летните жеги. Собствениците на заведения твърдят, че нямат оплаквания от клиентите си за качеството на храната. Уверяват, че съхраняват храната в хладилници и винаги е прясна.

"Те ни я карат ден за ден. Например като този ден тя свърши, на следващия ден ни карат нова", каза продавач.

Хората обаче имат резерви към храната, която се продава на улицата.

"Имам притеснения да си купувам от тях. Замислям се по принцип. Повече гледам да купувам пици, които ги правят на момента. Ако имат хладилник при тях", сподели гражданка.

За наличието на подходяща среда за предлагане на храна на открито следят от Българската агенция за безопасност на храните. Д-р Райна Иванова, експерт в дирекция "Контрол по храните" увери, че има добре развита схема със Столичния инспекторат и че проверките се извършват своевременно.

"Проверяваме дали имат хладилници за съхранение на храните. Проверяваме дали има резервоар за питейна вода, с която да си измива ръцете търговеца. Също така при нашите последващи проверки, проверяваме дали имат документи за произход и безопасност на храните", обясни тя.

Най-честите констатирани нарушения от страна на агенцията са свързани с липсата на регистрация на търговските обекти. Тогава се сезира Столична община и се налагат глоби, които са от 2000 до 6000 лева. Най-тежката санкция е затваряне на търговския обект.

По думите ѝ едно от най-честите нарушения на търговците е да излагат майонези и сосове навън, без да ги съхраняват в хладилник.

Д-р Райна Иванова каза, че има и засилени проверки в курортите, в хотели, ресторанти и подвижни обекти по морето. "Преди сезона направихме среща с бизнеса и бяха набелязани съвместни мерки за недопускане на нарушения. Имаме временни приемни в курортите, за да могат да бъдат подавани и сигнали от гражданите", обясни експертът, цитиран от dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна