IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
10:41 | 6 август 2015
Обновен: 16:09 | 26 март 2024

Сметката тепърва ще се плаща, смята Дянков

"Една от големите грешки беше вторият мандат на Искров"

По материала работи: Златина Добрева
Сметката тепърва ще се плаща, смята Дянков

Бившият финансов министър Симеон Дянков прогнозира, че тепърва ще се плаща сметката за чужди кражби и разхищения.

 

"Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкият и средният бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати, това продължава и до днес", коментира той пред Нова телевизия.

 

Според Дянков бившият управител на БНБ Иван Искров не се е справял с работата си дори преди 2009 година, когато икономическите времена са били добри.

 

На въпрос дали Искров е заслужавал заплата от 45 000 лева, каквато се смята, че е взимал, Дянков отговори отрицателно. Според него не е и редно да се крие колко точно е била, а въпросът е бил повдиган още през 2010 година.

 

По думите му през 2009 година заради плановете за влизане на България в Еврозоната е търсена личност, която говори добре английски, разбира от икономика и финанси и се ползва с авторитет в Европа.

 

"Г-н Искров не отговаряше на нито едно от тези условия и според мен една от големите грешки на 2009-2010 година беше, че той получи втори мандат", заяви Дянков. Според него подкрепата за този мандат Искров е получил в парламента, а не в правителството.

 

"Той беше избран с всички гласове на ДПС, голяма част от БСП, значителна част от ГЕРБ", обясни бившият министър.

 

За преизбирането на подуправителите Дянков коментира: "Поне един от тези подуправители е удобен на тези в парламента, които не искат да се разкрие цялата истина за КТБ. Там има истина, която не е само от миналата година, а от няколко години, от няколко правителства. Всички тези тежки спестявания и борба за финансова дисциплина от 2009 година насам, повече от това беше загубено просто заради немарливостта и лошата работа на г-н Искров".

 

По думите му настоящата коалиция в управлението е доста трудна за премиера Бойко Борисов и ГЕРБ, но изборите са я продиктували.

 

На въпрос за реформите в здравеопазването, Симеон Дянков каза, че не вижда особен напредък.

 

"Има грешка в мисленето кой може да прави реформа, специално в това министерство – че трябва да е лекар, да излиза от това съсловие. Между 2009 и сега парите са двойно повече, а резултатите са едни и същи. Няма стратегическо мислене", смята той.

 

Дянков похвали работата на Ваньо Танов и Агенция "Митници", след като вчера стана ясно, че по данни на Министерството на финансите в края на юли има излишък от 801 млн. лв.

 

По думите му в митниците се забелязва месец по месец, че има по-висока събираемост. "Ваньо Танов се доказа като човек, който може да си върши добре работата, труден характер, но си върши добре работата", заяви ексминистърът.

 

Според Дянков настоящият председател на КЕВР Иван Иванов е удачен избор. Той обаче изтъкна, че в енергетиката има политически грешки, като даде за пример АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

Коментари

Новини Варна