IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
21:26 | 10 август 2015
Обновен: 10:33 | 24 април 2024

Швейцарският франк поевтиня до най-ниските си нива от януари насам

Доближаването на Гърция до сделка по спасителната си програма подкрепя курса на франка спрямо еврото

По материала работи: Борис Проданов
Швейцарският франк поевтиня до най-ниските си нива от януари насам

Швейцарският франк спадна до най-ниските си нива от януари насам, когато централната банка неочаквано премахна тавана на франка, съобщава Bloomberg.


Франкът се понижи за пети пореден ден спрямо общата европейска валута и спадна спрямо 12 от 16 други основни валути, след като Гърция се доближи още повече до финално споразумение по спасителната си програма. През януари швейцарската централна банка се отказа от политиката си да не допуска поевтиняване на еврото под 1,20 франка, след като перспективите в следствие на европейската програма за количествено облекчаване направиха тавана твърде висок.

 

Франкът е „силно надценен и е такъв откакто му бе позволено да поскъпне през януари“, заяви Нийл Мелор, валутен стратег в Bank of New York Mellon. „Това не е благоприятно за здравето на швейцарската икономика и оставя Швейцария уязвима към шокове“.


Франкът отслабна с 0,5% до 1,0829 за евро в късната търговия на борсата в Лондон, след като по-рано достигна до 1,0841, най-слабото му ниво от 15 януари насам.


След като премахна горната граница, централната банка на Швейцария разчита на отрицателни лихвени проценти и пазарна намеса, за да спира поскъпването на франка. Представители на банката потвърдиха, че са се намесили на 29 юни, когато валутата скочи, след като Гърция обяви, че ще организира референдум заради исканията за икономии от Европа.


Сега Гърция се опитва да приключи разговорите по спасителната програма преди вторник, което ще даде достатъчно време на националните парламенти да оценят сделката, за да могат нужните средства да бъдат предоставени преди до 20 август - падежа за поредната вноска към ЕЦБ. Това облекчава част от натиска върху франка.


„Курсът между еврото и швейцарския франк бе ръководен спрямо гръцкия фалит и очакванията за безкрайно количествено облекчаване от ЕЦБ“, казва Петер Розентрайх, ръководител на отдела за пазарна стратегия в Swissquote Bank. „Но след като гръцките проблеми се отлагат с от 8 до 12 месеца, търговците гледат все по-оптимистично“.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна