IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
11:49 | 11 август 2015
Обновен: 17:46 | 18 април 2024

За новите ни двулевки ще отидат 108 тона метал

Експерт предлага и въвеждането на монета на стойност 5 лева

По материала работи: Ставри Таргов
Снимkа bgonair

Въвеждането в обращение на монетите от 2 лева ще бъде по-удобнo за ползване от банкнотите, убеден е финансистът и бивш подуправител на БНБ Емил Хърсев. Пред България Он Ер той заяви, че въвеждането на смяната дори е закъсняла.

Първите заготовки за железните двулевки, изработени в монетния двор на Финландия, би трябвало вече да са пристигнали в БНБ.

Новата монета от 2 лева ще бъде произведена в 12 милиона екземпляра. За целта ще бъдат изразходвани 108 тона метал. Прогнозната стойност на поръчката за металните двулевки е близо 9 млн. лева без ДДС. Монетите от 2 лева ще са с лика на Паисий Хилендарски, който е отпечатан и на банкнотите.

Сеченето на монетите беше предвидено за тази година. Освен че произвеждането на железните двулевки е закъсняло, Емил Хърсев смята, че е време да се въведе монета на стойност 5 лева.

"Монетите са доста по-скъпи от книжните пари за един и същи номинал, само че имат много по-голямо обращение без да се повреждат", обясни Хърсев.

Освен финановите среди, хората също не смятат, че ще имат проблем с железните двулевки.

"Повече ще ни тежи в портмонето сигурно. Може и да е за добре. Няма да се хабят толкова бързо и лесно", коментира мъж.

Последната монета от 2 лева трябва да бъде изработена до края на 2018 г. Това е годината, в която България може да въведе еврото. Тогава новите двулевки, както и всички останали монети, ще се претопят, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна