IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
19:10 | 11 август 2015
Обновен: 17:46 | 18 април 2024

Абонати на EVN ще продължат да плащат "такса включване"

ВКС отмени някои от общите условия на дружеството

По материала работи: Ставри Таргов
Абонати на EVN ще продължат да плащат "такса включване"

Клиентите на EVN ще продължат да плащат „такса включване” при прекъсване на тока заради неплатени в срок сметки, съобщават от дружеството.

Върховният касационен съд (ВКС) отмени окончателно и без право на обжалване 13 клаузи от Общите условия на EVN България Електроснабдяване, които бяха атакувани пред съда от Сдружението за правна помощ на потребителите. Сред отменените клаузи е и „такса включване”, налагана на клиентите на ЕVN при прекъсване на тока заради неплатени в срок сметки.

По повод решението от 7 август на Върховния касационен съд от дружеството съобщиха, че въпреки решението на съда техните клиенти ще продължат да заплащат цена за възстановяване при прекъсване на снабдяването поради неплатена в срок сметка, тъй като „цената за възстановяване винаги се е заплащала от клиентите към мрежовото дружество, а не към снабдителното дружество”.

От EVN допълват, че ще се съобразят с решението на съда и ще отстранят в указания срок действието на съответните клаузи.

Върховния касационен съд потвърди всички оспорвани от Сдружението за правна помощ на потребителите клаузи от общите условия на ЕВН-Електроснабдяване. Това съобщиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив юристи от сдружението.

Според председателя му Димитър Деков всички 13 атакувани в съда клаузи са отменени. На първо място той посочи таксата за възстановяване на електроснабдяването, която от петък вече не може да се изисква. Освен това неправомерна е и процедурата по спиране на тока, а 10-дневният срок за това е много кратък предвид продаваната от EVN електроенергия. Спирането на тока трябва да е крайна мярка, а към момента не се предвиждат други по-леки мерки, уточни Деков.

Юристите от сдружението обявиха, че тази такса е включена при ценообразуването и тя не се дължи. Според съдебното решение електроразпределителното дружество вече ще носи отговорност и ако клиентите нямат ток повече от 24 часа по независещи от тях причини, коментират адвокатите.

Сдружението за правна помощ ще сезира всички държавни институции за крайното решение на ВКС и ще задействат процедура за налагане на нарушение при неизпълнение на съдебното решение. От Сдружението предвиждат разкриването на техни приемни и в други областни градове, както и организирането на разяснителни кампании, с които да информират гражданите за това решение и в същото време да ги призоват да се обръщат към тях с колективни искове, съобщава Dnes.bg.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

 

 

Коментари

Новини Варна