IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
13:39 | 13 август 2015
Обновен: 10:34 | 24 април 2024

Малко руснаци, повече нашенци по Черноморието

Приходите в турзима са по-малко заради ниските цени

По материала работи: Деян Михайлов
Малко руснаци, повече нашенци по Черноморието

Не е изненада, че у нас това лято има намаление на броя на чуждестранните туристи, особено на руски и украински. Това води до известно намаление на цените по морето, което не се отразява добре на бранша, съобщи в ефира на България Он Ер Боян Павлов от Института за оценки и анализи в туризма.

В същото време, българите тази година виждат повече потенциал да почиват у нас, отколкото в Гърция или Турция.

Експертът обясни, че спадът на приходите се дължи и на намалените цени с 20%. "Това бе ход, който трябваше да парира липсата на руските туристи", уточни Павлов. Той обаче определи като грешка изпадането в такава паника и по думите му не е трябвало да се намаляват цените.

Експертът отчете, че за месец юни броят на българските и чуждестранните туристи е равен. "Българите виждат повече патенциал по родните курорти, но пък чужденците намаляват. Основната причина за отлива на руснаците са договорите, които им бяха забранени и цели къмпинги, които разчитаха на тези договори с Русия, се наложи да затворят", обясни той.

Боян Павлов каза, че през август се очаква 80 хил. българи да отидат в Гърция, а 110 хил. гърци да влязат в България. Турция остава най-популярна дестинация за българите и 120 хил. ще посетят турските курорти.

Специалистът пресметна, че една почивка струва на българите около 760 лева, като миналата година е отнемала 790 лева. "Имаме по-евтини горива, имаме занижено евро, има лесен транспорт до морето, а това сваля цените", аргументира се той.

Павлов коментира и категоризацията на хотелите. Според него това не е работа на министерството на туризма. По думите му по този начин ние ще останем една нюскобюджетна дестинация. Той уточни и, че всички представители в бранша не могат да бъдат представлявани от ведомството, тъй като има много и различни мнения.

Експертът е категоричен, че трябва да си създадем лоби за българския туризъм по света и даде за пример Гърция. Той също препоръча министреството да се заеме със стопанисването и промотирането на туристическите обекти, защото голяма част от тях не са добре поддържани и по този начин ще се подобри културният туризъм у нас.

Коментари

Новини Варна