IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
17:39 | 13 август 2015
Обновен: 17:47 | 18 април 2024

Остров Св. Анастасия излиза на пощенска марка

На 15 август ще бъде пуснато в употреба ново издание пощенски марки на тема „Регионите в България – Югоизточен регион”

По материала работи: manager
Остров  Св. Анастасия излиза на пощенска марка

Изданието представлява серия от четири пощенски марки с номинални стойности 2 по 0,65 лв. и 2 по 1,00 лв., отпечатано в блок – листа, съдържащи по една серия. Тиражът на серията от четири пощенски марки е 15 000 броя. Това е последната серия от пощенски марки от поредицата „Регионите в България”, в която се изобразени културно-исторически, архитектурни и природни забележителности, както и нематериално богатство на България.

Художник на изданието е изтъкнатият български график и преподавател в Националната художествена академия акад. Иван Газдов, който създаде през последните пет години всички пощенски марки, посветени на регионите в България. 

Върху първата пощенска марка от серията е изобразен остров Св. Анастасия и манастирът „Света Анастасия". Това е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. 

Върху втората марка е изобразена нестинарска с традиционна носия за региона, като това е един от най-старите български обичаи. През 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на света. Според някои изследователи корените на ритуала се крият в езическото минало на тези земи и произхождат от култа към Слънцето при траките. 
Върху третата марка е изобразено винопроизводството, което е традиционен поминък на региона. 

Върху четвъртата марка е изобразен античен съд за съхранение на вещество за мумифициране, намерен при разкопките на археологическия резерват „Кабиле”, разположен в близост до Ямбол. Мястото е обявено през 1969 г. за археологически резерват с площ от над 600 дка. 

Коментари

Новини Варна