IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
20:48 | 17 август 2015
Обновен: 10:39 | 24 април 2024

Преките чужди инвестиции достигнаха 799,6 млн. евро

Те са с 49,7 млн. евро повече спрямо тези от първото полугодие на 2014 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Преките чужди инвестиции достигнаха 799,6 млн. евро

През първата половина на годината преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България възлизат на 799,6 млн. евро, като са с 49,7 млн. евро повече спрямо първото полугодие на 2014 г. Това показват предварителните неревизирани данни на Българската народна банка (БНБ) за състоянието на платежния баланс, публикувани днес.

Само през юни ПЧИ са на стойност от 178 млн. евро при 127,8 млн. евро преди година. Освен това централната банка ревизира данните за май с 53 млн. евро надолу до 35,4 млн. евро. Така през второто тримесечие на 2015 г. обемът на чуждите капитали, прекосили границата на страната, се равнява на 344 млн. евро.

В началото на юли икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че мрачните прогнози за спад на преките инвестиции у нас се опровергават. Той отбеляза, че правителството е създало регулярен мониторинг за наблюдение на чуждестранните инвестиции, на базата на който се създават насърчителните политики и мерките за подобряване на бизнес средата.

Статистиката на БНБ показва още, че през първото полугодие инвестициите в дялов капитал възлизат на 169,8 млн. евро, като 107,1 млн. евро от тях са регистрирани само през юни. За сравнение - миналата година те бяха в размер на 105,7 млн. евро. По принцип инвестициите в дялов капитал се считат за трайни капиталови вложения в местни предприятия и имоти.

В същото време инвестициите в дългови инструменти бележат минимален спад от 2,45% през първото полугодие спрямо това на предходната година. През първите шест месеца на 2015 г. те възлизат на 549,4 млн. евро, докато през същия период на миналата година са били за 563,2 млн. евро.

За периода януари-юни 2015 г. реинвестираната печалба се оценява на 80,5 млн. евро, като само 13,4 млн. евро от тях са отчетени през юни. За сравнение - през юни 2014 г. капитализираната печалба бе в размер на 12,8 млн. евро, а през първото шестмесечие - за 81 млн. евро.

През първата половина на 2015 г. най-големите инвестиции в страната идват от Холандия и възлизат на стойност 567,3 млн. евро. След нея се нарежда Австрия с 99,7 млн. евро, Норвегия с 87,7 млн. евро и Белгия с 57,4 млн. евро.

Миналата седмица стана ясно, че германският производител на опаковъчни машини Multivac има готовност да инвестира 15 млн. евро в нова производствена база в България.

Тази инвестиция би внесла доза оптимизъм в частност не само за германските капитали, а и за общия обем на преките инвестиции. Към края на юни данните на централната банка показват отрицателни германски инвестиции в размер на 295,6 млн. евро.

Според анализ на Industry Watch пък профилът на инвеститорите в България се е променил поради процеса на сливания и придобивания у нас. Според анализаторите процесите на смяна на собствеността на компаниите са засегнали както търговската ориентация и източниците на финансов ресурс за развитие, така и оперативния мениджмънт и корпоративната култура.

Повече икономически новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Коментари

Новини Варна