IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
20:14 | 20 август 2015
Обновен: 10:38 | 24 април 2024

Дизелът поевтиня с 2 стотинки

Литър се продава срещу 2,26 лева

По материала работи: Юлиян Атанасов
Дизелът поевтиня с 2 стотинки

Цената на дизела падна с нови 2 стотинки и по столичните бензиностанции литър се продава срещу 2,26 лева, показа проверка на „Труд". Горивото остава най-скъпо в ЕС, ако не се включват данъците, показва последната справка в сайта energy.eu. С тях дизелът у нас е на 12-о място по скъпотия сред общо 28 страни, пише КРООС.
Вчера цената на нефта на световните пазари продължи надолу, като американският лек суров петрол падна до 40 долара за барел, а сорт брент - под 47 долара. Спадът на цените продължава втори месец заради свръхпредлагането.
Заради високите цени още през март вицепремиерът Томислав Дончев поиска да бъде направена проверка на пазара от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От ведомството тогава не откриха нередности. По сигнал на Дончев през юли стартира нова проверка - секторен анализ.
Преди ден премиерът Бойко Борисов даде срок на КЗК да се произнесе до края на тази седмица и обяви, че половината бензин в България е с терпентин и трябва да бъдат препломбирани всички бензиностанции. Вчера говорителят на комисията обеща днес да дадат информация на Борисов докъде е стигнал анализът, но по думите му той все още е в началото си.
От Министерството на икономиката също вчера отчетоха, че препломбирането е започнало и дори са открити нарушители в Пловдив.
От Българската петролна и газова асоциация подкрепиха мерките от правителството и заявиха, че отдавна са сигнализирали за незаконния внос, контрабандата и нерегламентираната търговия с горива.
„Редица пристанища, бази и стотици обекти у нас са оставени извън контрол и отчетност", казаха от асоциацията.
 

Коментари

Новини Варна