IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
20:45 | 27 август 2015
Обновен: 07:54 | 27 март 2024

40 000 българи с анорексия – 20% от тях умират

Коварната болест, установена навреме, се лекува

По материала работи: Борис Проданов
40 000 българи с анорексия – 20% от тях умират

40 000 са болните от анорексия и булимия у нас по данни на НСИ и СЗО като 20% от тях умират, съобщи БНР.


Болестта, установена навреме, се лекува, у нас има добри специалисти. Важно е родителите да наблюдават децата си и да не се страхуват да ги консултират с психиатър.


28 специалисти изготвят Национална програма за хранителните разстройства по препоръка на МЗ, обави Росица Камараш - изпълнителен директор на фондация "Природа и здраве за България", чиято мисия е профилактика, ресоциализация и лечение на децата с хранителни разстройства: "Много се надявам благодарение на тази работна група да имаме и нормативните документи, да имаме и стандарта, да имаме и националната програма, да имаме и център за долекуване, защото животоспасяването е само първия етап - за най-тежко болните".


Много от заболелите са деца и ученици. Камараш уточни, че психическото изтощение, стресът и връзката родител-дете са най-важните фактори за отключването на анорексията и на булимията.


Анорексията се лекува мулитидисциплинарно, а лечението трябва да започне веднага, когато родителят забележи, че детето е по-агресивно, храни се отделно, прекалява с фитнеса. Сериозен е и проблемът с булимията, която по-трудно се забелязва от родителите.


Камараш препоръча на родителите, особено на тези на първокласници и на осмокласници, да им направят профилактични прегледи на очите и ортопедични прегледи, които също могат да наведат към по-задълбочено изследване за анорексия и булимия.

Коментари

Новини Варна