IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
19:50 | 29 август 2015
Обновен: 10:43 | 24 април 2024

Инвестират над 440 млн. лв. в минната индустрия през 2016 г.

Разкриват и близо 800 нови високоплатени работни места

По материала работи: Юлиян Атанасов
Инвестират над 440 млн. лв. в минната индустрия през 2016 г.

 


Инвестиции в размер на повече от 400 млн. лв. ще бъдат реализирани през 2016 г. В минната индустрия от едно от големите предприятия в бранша. Става въпрос за три проекта на "Асарел-Медет” в района на Панагюрище, както и около Брезник. В същото време ще бъдат разкрити и близо 800 нови работни места. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на компанията и председател на Българската минно-геоложка камара (БМГК) Лъчезар Цоцорков, пише inews.
По време на празника на миньорите и честването на 50 годишнината на "Асарел-Медет” той обяви, че два от проектите ще бъдат реализирани в община Панагюрище. Единият е свързан с развитието на руднйик "Асарел” и обогатителна фабрика. Чрез него ще бъдат увеличени 2 пъти запасите на руди и времето за експлоатация спрямо първоначалния проект на находището заради увеличаването на преработката на руди с ниско съдържание на мед.
Вторият приоритет за 2016 г. ще бъдат проектите, за които вече има получено разрешение за търсене и добив на полезни изкопаеми в района на община Панагюрище, а също и около село Боримечково.
"С реализацията само на единия проект се очаква в близките години на инвестираме около 160 млн. лв. и да се разкрият допълнително около 380 нови високоплатени работни места”, обясни Цоцорков.
Третият проект е свързан с получената вече концесия за добив в района на Брезник. Той е за над 120 млн. лв., а към това трябва да се добави и разкриването на повече от 400 работни места.
Цоцорков отбеляза и че в бъдеще в цялата страна се очаква развитието на добивната индустрия да се разрасне след приемането на новата минна стратегия, за която от бранша настояват от много години. "Благодаря на Министерството на енергетиката и правителството за тяхната воля и решимост, благодарение на които наскоро Министерски съвет прие дългоочакваната от бранша Национална стратегия за развитие на минерално-суровинната индустрия (Минната стратегия – бел.ред.). Тя е и в съответствие с европейската инициатива за суровините. С изпълнението й се очаква да се увеличат инвестициите в отрасъла, да се увеличат работните места и доходите, включително и приходите в държавния и общинските бюджети от концесионни такси и данъци”, каза Цоцорков. 

Коментари

Новини Варна