IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
18:32 | 1 септември 2015
Обновен: 04:28 | 27 март 2024

Социални служители с по-малки доходи от хора на социални помощи

Пламен Димитров предложи при преизпълнение на бюджета да се вдигат заплати

По материала работи: Борис Проданов
Социални служители с по-малки доходи от хора на социални помощи

В Агенцията за социално подпомагане работят около 5000 служители и голяма част от тях получават по-малки доходи от тези, на които дават социални помощи, каза във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.


Според него една трета от преизпълнението на планирания бюджет за тази година трябва да отиде в най-бедните системи от администрацията. По думите му друг пример за такъв тежък сектор от държавната администрация е Изпълнителната агенция за борба с градушките, където 75% от служителите получават минимална заплата.


Според Димитров за агенцията за борба с градушките са необходими около 5 млн. лв., с които възнагражденията на близо 800 души, работещи там, ще могат да се увеличат с около 15%.


Според президента на КНСБ е належащо да бъдат увеличени заплатите на работещите и в системата на затворите, както и в цялата културна сфера.


По думите му музейните работници се готвят за обща стачка, тъй като заплащането им е близко до минималното. Той прогнозира, че към тях може да се присъединят библиотечните и читалищните служители.


По негова преценка преизпълнението на приходите към бюджетния план до края на годината ще достигне 850 млн. лв., което ще даде възможност на правителството да направи непланирани бюджетни разходи.


Според Пламен Димитров наличието на протести през зимата ще бъде определено от степента на бежанската вълна, нерешените проблеми в енергетиката и съкращенията в индустрията заради увеличението на цени на електроенергията.


По-рано днес президентът на КНСБ заяви в Русе, че заплатите на учителите ще бъдат повишени от октомври тази година. Той се позова на обещание на министъра на финансите, от когото получил уверение за допълнително финансиране в размер на 20 млн. лева за средното образование. До момента Министерството на финансите не е коментирало тази информация.


Investor.bg

Коментари

Новини Варна