IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
19:35 | 8 септември 2015
Обновен: 03:56 | 27 март 2024

Държавата ще опита да си върне част от парите на енергетиката в КТБ

Санирането набира сили и във Велико Търново

По материала работи: Борис Проданов
Държавата ще опита да си върне част от парите на енергетиката в КТБ

Държавата ще прави всичко възможно да си върне поне част от блокираните в Корпоративна търговска банка (КТБ) над 130 млн. лв. на държавните енергийни дружества. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й обаче вероятността е малка.


"Тези пари, които държавната енергетика има в КТБ и вероятността да ги получи са малки, безспорно ще се отразят негативно, но ние ще направим всичко онова, което законодателството предвижда, така че да можем да върнем част от тези средства в държавната енергетика", каза тя.


Петкова посети във Велико Търново три обекта, включени в Норвежката програма за повишаване на енергийна ефективност. С финансиране по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" в сградата на детска градина "Ивайло" в града ще бъдат монтирани отоплителни тела, ще бъде подменена тръбната мрежа и ще бъде монтирана система за автоматично управление на отоплителната система в зависимост от външната температура. Предвижда се и преминаване на детската градина на природен газ, в резултат на което ще бъдат спестени над 40 тона емисии въглероден диоксид. Проекти във Велико Търново ще се реализират и в детска градина "Соня" и в дома за стари хора "Венета Ботева". Общата сума за финансиране на трите проекта по програмата е над 413 хил. лв. Цялостният ефект от изпълнението на проектите по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" в трите обекта във Велико Търново ще бъде спестяване на емисии въглероден диоксид в размер на 126 тона на година.


В област Габрово пък ще се изпълняват проекти по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" на обща стойност 1 071 978 лв. В Габрово министър Теменужка Петкова посети детска ясла "Зора", в която ще бъде заменена горивната база. Ще бъдат спестени разходи за отопление след преминаване от газьол на природен газ. В града мерки за енергийна ефективност ще се изпълняват и в природо-математичеката гимназия "Акад. Иван Гюзелев". Финансирането на проектите в Габрово възлиза на 488 хил. лв. като те ще се изпълняват съвместно с норвежката компания Norconsult SA. По думите на кмета на Габрово Таня Христова реализацията на проектите ще даде начало на устойчиво сътрудничество с норвежките партньори, които започват работа в града още от следващия месец.

 

fakti.bg

Коментари

Новини Варна