IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
17:39 | 12 септември 2015
Обновен: 03:46 | 27 март 2024

Синдиците на КТБ събраха 26,8 млн. лв. през седмицата

24,7 млн. лв. от тях са вземания по дължими кредити, а останалите 2,1 млн. лв. - по ценни книжа

По материала работи: Борис Проданов
Синдиците на КТБ събраха 26,8 млн. лв. през седмицата

26 829 803 лв. Това е размерът на постъпилите по сметките на Корпоративна търговска банка (КТБ) средства от предприети от синдиците действия по събиране на вземания. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 7-12 септември, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).


До момента това е най-високата сума, оповестявана в отчетите на синдиците, откакто осребряват активите на изпадналия в несъстоятелност трезор. Предходното най-голямо вземане за 6 млн. лв. бе обявено в средата на август.


24 732 850,08 лв. са вземания по дължими на КТБ кредити, като този път в отчета няма разбивка на постъпленията по вида на валутата.


2 086 718,78 лв. пък са вземания по ценни книжа. Сумата представлява частично плащане от 2 септември по вземане, обезпечено със залог на държавни ценни книжа, „извършено след предприети принудителни действия от страна на КТБ“, отбелязват синдиците в своя отчет, като допълват, че сумата не е включена в предишния.


Сред постъпленията през отминалата седмица 10 234,14 лв. са класифицирани като „други“.


Освен това синдиците на КТБ продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.


Поради същата причина не е известно срещу кои компании Ангелчев и Илиев и техният екип са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори.


Синдиците продължават с анализа на договорите, по които банката е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.


В своя седмичен отчет пред синдиците на КТБ международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, посочва, че докладва редовно констатациите, които прави по отношение длъжниците на банката, и дава регулярна информация за изводите.


Компанията и синдиците продължават работата си по анализа на „сложните потоци от вътрешнобанкови и междубанкови трансакции на КТБ, произтичащи от кредитната и цялостната дейност на банката“.


Освен това те продължават да работят по „формулирането на предложения за предприемане на конкретни действия за възстановяване на дължими към банката суми“, гласи още отчетът.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна