IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
20:46 | 12 септември 2015
Обновен: 07:45 | 26 април 2024

Румен Гечев: Проектът “Белене“ ще бъде реализиран!

Имало Ренесанс на ядрената енергетика

По материала работи: Борис Проданов
Румен Гечев: Проектът “Белене“ ще бъде реализиран!

“Проектът „Белене“ ще бъде реализиран и въпросът е, не дали ще бъде реализиран, а кога и колкото по-скоро - по-добре“. Това каза депутатът от Левицата Румен Гечев на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.


Той посочи данни от нов анализ на Асоциацията за ядрена енергетика/АЯЕ/, който според него „потвърждава това, което се говори от години за Плевен и за проекта АЕЦ “Белене“. Депутатът каза, че по-голямата част от американските учени смятат че, ако през това столетие човечеството допусне повишаване на температурата с над два градуса, това би предизвикало природни катаклизми и трудно прогнозируеми последици в икономически и социален план, които ще застрашат живота на стотици милиони хора на планетата.


Той подчерта, че в момента в Съединените щати се вземат сериозни мерки за намаляване на емисиите от въглероден двуокис/диоксид/ и в момента добиването на енергия чрез вятърни и слънчеви генератори е седем пъти по-скъпо от тази, добивана от атомни централи.„Световната икономика не може да поеме такива разходи, за да замени конвенционалните ядрени мощности, защото в момента няма други мощности, освен Вецовете, които да гарантират стратегическата цел, да се спре глобалното затопляне“, каза Румен Гечев.


Той добави, че на Земята има резерви от необходимата за ядрения процес руда за 1000 години напред и подчерта, че проблемите с ядрените централи в Чернобил и Япония са били породени заради груби нарушения на правилата за безопасност.„По същия начин не са виновни производителите на модерни автомобили, когато водачът нарушава правилата за движение.


Гечев информира, че според световните лидери в областта на ядрената енергетика и самата /АЯЕ/, до 2035 г. глобалните ядрени мощности трябва да нараснат на 552 гигавата, спрямо сегашните 379, а до 2050 г. те трябва да достигнат 900 Гвт.


“Има Ренесанс на ядрената енергетика и колкото по-бързо разберем, че вместо да ни носят загуби тези заровени милиард и половина, без лихвите в Белене, могат да ни помогнат - толкова по-добре - нещо изключително важно за град Плевен“, категоричен е Румен Гечев.

Коментари

Новини Варна