IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
20:31 | 15 септември 2015
Обновен: 10:46 | 24 април 2024

Украйна очаква спасителен руски газ за зимата

Приемлива цена била 220 долара за 1000 кубични метра

По материала работи: Борис Проданов
Украйна очаква спасителен руски газ за зимата

Украйна очаква да постигне до края на седмица ново споразумение с Москва за доставките на руски газ през зимата.


По думите на министъра на енергетиката и минната промишленост Володимир Демчишин приемлива цена е 220 долара за 1000 кубични метра руски газ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.


Двете страни, които спорят за цената на синьото гориво, се очаква да се срещнат с Европейската комисия скоро, за да постигнат споразумение за зимните месеци.


"Русия покрива около една трета от газовите нужди на Европа, като Украйна е ключова страна при транзита на руския газ към Стария континент. Мисля, че ще има решение тази седмица или следващата", посочи на брифинг Володимир Демчишин.


Той допълни, че цената от споразумението от 2009 година с руския газов гигант Газпром за 252 долара за 1000 кубични метра вече не отразява пазарните цени.


"Готови сме да платим пазарна цена. 250 долара минус 30 долара е цена, на която страната ни би погледнала положително", посочи той.


Москва и Киев се споразумяха миналата година за зимния пакет доставки на газ при цена с отстъпка от 100 долара на 1000 кубични метра и предварително плащане. Споразумението изтече на 1 юли и все още не е подновено.


Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийния съюз Марош Шефчович посочи днес в София, че споразумение за газовите доставки между Русия, Украйна и ЕС може да бъде подписано до края на септември, информира ТАСС.


Шефчович направи това изявление на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа" в София.


Украинският министър енергетиката и минната промишленост заяви в Киев, че Украйна няма да купува руски газ, ако успее да натрупа 19 милиарда кубични метра газ в подземните си газови хранилища до началото на зимния сезон в средата на октомври, допълва Ройтерс.


Към 14 септември Украйна има в газовите си хранилища 15 милиарда кубични метра газ и всеки ден вкарва около 49 милиона кубични метра газ, съобщи вчера украинският газов оператор Укртрансгаз.

Коментари

Новини Варна