IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
20:38 | 15 септември 2015
Обновен: 17:54 | 18 април 2024

Отбраната и МВР натрупаха 150 млн. лв. дългове за половин година

Отличници са министрите на енергетиката и на земеделието Теменужка Петкова и Десислава Танева

По материала работи: Борис Проданов
Отбраната и МВР натрупаха 150 млн. лв. дългове за половин година

Военното министерство е начело в списъка на министерствата с най-много задължения, натрупани до средата на годината. За шестте месеца до края на юни Минитерство на отбраната (МО) има 108.1 млн. лв. просрочени задължения. Сумата е с 11.6 млн. лв. повече спрямо края на 2014 г.


Основните задължения са към доставчици, става ясно от доклад за касовото изпълнение на консолидираната фискална програма за полугодието, внесен в Народното събрание, пише в."Сега".


На второ място по просрочени задължения се нарежда Министерстви на вътрешните работи (МВР) с 44.4 млн. лв. Вътрешното министерство отчита увеличение на дълговете си спрямо края на 2014 г. с 41.4 млн. лв. В по-голямата си част те също са задължения към доставчици. Парадоксално е, че МВР е в челната тройка на задлъжнелите министерства, а именно вътрешният министър Румяна Бъчварова отговаря за реформата в администрацията, която трябва да намали тези задължения, добавя изданието.


Малко преди лятната ваканция на парламента в Министерския съвет беше насрочено заседание на Съвета за административна реформа, на което трябваше да се реши как ще се съкрати администрацията в двете ведомства. Заседанието обаче беше отложено. В началото на септември пак на сбирка на министрите МО и МВР бяха остро критикувани за големите харчове. По неофициална информация финансовият министър Владислав Горанов отново е смъмрил колегите си за финансовата дисциплина, тъй като няма да им даде повече пари. "Повече приходи в бюджета са добра новина, но ако се харчат неефективно, крайният резултат за обществото ще си остане нисък", заяви по-късно финансовият министър.


Засега обаче и министър Бъчварова, и военният министър Николай Ненчев не са обявили какви реформи ще предприемат, за да им стигнат парите. Те мълчат и по въпроса дали все пак ще поискат повече пари от премиера Бойко Борисов, защото той заплаши да иска оставката на всеки, който го направи.


"Уважаеми колеги, обръщам се към всеки един от вас с молба да обърнете сериозно внимание на финансовата дисциплина в ръководените от вас ресорни министерства. Това, което ми докладва финансовият министър, не изглежда никак добре - заложеното в бюджета съкращаване на разходите в министерствата не се изпълнява от много от вас", обърна се Борисов към министрите преди време. По-късно се разбра, че отличници са министрите на енергетиката и на земеделието Теменужка Петкова и Десислава Танева, а на обратния полюс е военният министър Николай Ненчев.

Коментари

Новини Варна