IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
12:29 | 28 септември 2015
Обновен: 05:41 | 29 януари 2024

Всички средства по оперативните програми ще бъдат разплатени

Това гарантират министрите Лиляна Павлова и Ивелина Василева

По материала работи: Юлиян Атанасов
Всички средства по оперативните програми ще бъдат разплатени


Не смятам, че е реалистично държавата да строи частни жилища. Отдавна държавата е оставила това в частни ръце и на този етап няма как да го обърне, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на Петия дискусионен форум "Строителството през 2016 г.". Тя посочи, че е обсъждана възможността на принципа на публично-частното партньорство държавата да предостави стари изоставени сгради на бранша те да бъдат достроени. "Има хляб по-скоро в това", добави Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус".
Регионалният министър посочи още, че за да имаме пътища от всички класове до 2020 г., максималният размер на необходимите средства е 12 млрд. лева. Министерството на регионалното развитие е приоритизирано 5 - 6 важни проекта, които да бъдат предвидени. "Един от тези проекти е довършването на ЛОТ 3 на Автомагистрала "Струма", посочи министър Павлова. Тя подчета, че за България е важно да завърши магистралния си пръстен и усилията да бъдат фокусирани в завършването на вертикалните връзки на страната. По думите й целта е с повече приходи да бъде реинвестиран по-голям ресурс в развитието на пътищата, пише КРОСС.
За железопътна инфраструктура имаме предвидени близо 680 млн. евро по новата ОП "Транспорт", каза от свя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. "Тези срещи дават възможност на бизнеса и държавните институции да обменят опит. През новия програмен период ще се приложи натрупаният такъв. Към момента екипите, които управляват оперативната програма, ще се справят с предизвикателствата, които има до 2020 година и всички проекти ще бъдат реализирани с необходимото качество и в срок. Изминалият програмен период вдигна високо летвата за изпълнение на проектите", обясни Московски. По думите му, все още не е допусната загуба на средства. "Разплатени са към бенефициентите над 1,6 млрд. евро. Възстановените по програмата са над 1 млрд. евро", уточни Московски.
Той посочи, че е доста скептично настроен за бюджета за жп проектите. "Към 2015 година трябва да завършат 3 основни големи жп проекта. Има голяма динамика и в строителството, и в разплащанията, и в сертифицирането. Има риск проектите да останат за другата година. Това са неща, които се считат, че няма да нанесат огромна финансова щета. Ще бъдат завършени още през първата половина на 2016 година. В рамките на оста по жп инфраструктура имаме предвидени близо 680 млн. евро, като 320 млн. евро ще са за модернизацията изцяло на линията до Бургас. По "Свързана Европа" процентът на съфинансиране е различен от този по ОП "Транспорт". Надявам се да се намери механизъм, тъй като това са големи усилия. По отношение на пътните проекти, успяхме да сключим договорите за безвъзмездна помощ", каза още Ивайло Московски.
Продължаваме с инвестициите в язовири. Започна строителството на яз. "Пловдивци", рехабилитацията на яз. "Студена". Това са важни инвестиции, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството, каза още Лиляна Павлова. По думите й във ВиК сектора оттук нататък строителство не може да бъде реализирано преди за всички 28 области да има едно дружество, което да е бенефициент по ОП "Околна среда". "50% от нашите области вече са готови. Трябва да определим за останалите какви ще са инвестициите. Затова прединвестиционните процедури са толкова важни", уточни тя.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова увериха, че всички средства по оперативните програми ще бъдат разплатени.
Съгласно индикаторите, които сме заложили и плана за тази финансова година - около 400 млн. лева трябва да бъдат разплатени до края на годината по ОП "Околна среда", обясни Ивелина Василева. По думите й, има пълна готовност да са разплатени тези средства. "Верификацията става бързо. Организацията е налице. Зависи до голяма степен и от добрата организация на общините. Всичко води до очакването, че ще съумеем да оползотворим ресурса. Въпроса за ДДС за водните проекти е изяснен", уточни Василева.

По програмата за енергийна ефективност Павлова посочи, че вече има почти 1500 сгради, които са одобрени. "Този строителен сезон беше важен за подготовката на проекти. 2016 година ще е пикът на реализацията на проекти по Програмата за енергийна ефективност", коментира Лиляна Павлова.

Коментари

Новини Варна