IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
18:43 | 1 октомври 2015
Обновен: 10:51 | 27 март 2024

Надлимитната дейност на болниците няма да се плаща

Здравният министър гарантира, че няма да има проблем с липсата на лекарства на българския пазар заради задължителните отстъпки

По материала работи: Борис Проданов
Надлимитната дейност на болниците няма да се плаща

Надлимитна дейност, извършена от болниците до края на годината, няма да бъде плащана от Здравната каса, защото това би било в противоречие с последната одобрена методика за финансиране на лечебните заведения. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния блиц контрол в комисията по здравеопазване на Народното събрание.

 

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) стойността на извършените дейности в болниците над договорените лимити ще е около 70 млн. лева.


Москов посочи пред депутатите, че не разбира като цяло понятието надлимитна дейност, защото на практика то означава надбюджетна, тоест надзаконова. Министърът напомни, че няма как да бъде платена тази дейност и защото на два пъти вече са актуализирани бюджетите на болниците – първо за спешната помощ, която извършват, и второ – за допълнителните дейности, които са поели. Той напомни, че това е станало с анекси към договорите на болничните заведения.

 

По думите на Москов не трябва да се толерира заплащането на извършени дейности над лимитите именно защото бюджетите са били преизчислени. Той обаче коментира, че е готов да подкрепи мерки за заплащане на недофинансирана спешност именно по начина, по който е направено вече от касата, а не чрез плащане на надлимитна дейност. Москов също така увери, че преизчислението на бюджетите на болниците е било с до 5% и не повече, но направи уточнението, че всяка болница е с различен бюджет.

 

Относно съдържанието на двата пакета медицинска помощ – основен и допълнителен, които влизат в сила от следващата година, министърът коментира, че те със сигурност ще бъдат готови до кроя на годината и не може да има забавяне. Той каза, че в момента пакетите се съгласуват със съсловната организация и са преминали за становище през националните консултанти.

 

Националната здравна карта също ще бъде готова до края на годината, увери той. Министърът призна обаче, че има известно забавяне заради предстоящите местни избори, но потвърди, че като цяло базата данни вече е събрана от районните здравни инспекции.

 

На въпрос възможно ли е да се получи недостиг на важни медикаменти у нас, ако фармацевтични фирми не ги внасят заради исканите от касата отстъпки, Москов успокои, че няма такава възможност.

 

Няма да има проблем с липсата на лекарства на нашия пазар при никакви обстоятелства, гарантира той и посочи, че ако има единични случаи, в които фирми изтеглят медикаменти от нашия пазар, то държавата ще реагира и с публичен ресурс веднага ще бъдат внесени нужните количества. Както говорим за паралелен износ, така можем да говорим и за паралелен внос, каза министърът.


Припомняме, че в писмо от днес чуждите фармацевтични компании заявиха, че заради икономическа неефективност може да спрат вноса на някои медикаменти с оглед на исканите отстъпки. Като отчете, че даването на отстъпки от страна на фирмите „не е приятно за тях“, Москов посочи, че всички фирми са дали заявки в Здравната каса за отстъпки. По думите му ресурсът в бюджета на фонда от отстъпки в момента е 40 млн. лева и ще достигне 45 млн. лева.

 

На въпрос кой плаща за лечението на бежанците у нас Москов каза, че здравното министерсво работи с Агенцията за бежанците в тясно сътрудничество и проблем са единствено незаконно преминаващите през страната ни. По думите му към момента няма данни за зарази, донесени чрез бежанците. Те са преглеждани от екипите на спешна помощ, а за бежанците от затворените центрове се грижат екипи на МВР болница.

 

Относно ефектът от обединението на болниците в карето на Александровска, което стана факт преди няколко месеца, здравният министър коментира, че е бил „стреснат“ от данните, които са му били предоставени и изрази учудване, че досега всички тези заведения не са си разменили нито един пациент. До края на октомври Москов обеща пълен доклад по темата.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна