IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
21:47 | 9 октомври 2015
Обновен: 17:59 | 18 април 2024

Потече газ от Добрич до Силистра

Стойността на инвестицията е 12,3 милиона евро

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БГНЕС

Официално беше въведен в експлоатация преносния газопровод Добрич - Силистра, съобщи БНР. Стойността на инвестицията е 12,3 милиона евро. Проектът е финансиран от Международния фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие и държавното дружество "Булгартрансгаз".

Проектът е с 10-годишна история, но е приключен само за шест месеца, след намесата на новото ръководство на "Булгартрансгаз", подчерта премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата:
24-25 милиона струва всичко това, което се газифицира, не само Силистра, а и Дулово, Алфатар, Тервел. Има точки, изведени за тях. Аз искам да ви обещая, че докато ние управляваме, газопреносната и компресорната мрежа на България ще бъде 100 процента държавна. Ние всяка година инвестираме между 150 и 200 милиона в нашите компресорни станции.
Новата инфраструктура ще помогне за развитието на района, прогнозира енергийният министър Теменужка Петкова.
Този проект е много важен за жителите и за бизнеса на община Силистра, защото ще осигурим комфорт и по-добър начин на живот на жителите на община Силистра. Те ще платят много по-малко разходи за енергийни ресурси. Ще намалее и отделянето на вредни емисии. Ще допринесе чуждите инвеститори да имат интерес да инвестират в този регион.
Още тази зима десет обществени сгради в Силистра, сред които училища и детски градини, ще преминат на отопление с газ.

Черно море

Коментари

Новини Варна